column

CNV Onderwijs is sneu, gevaarlijk incompetent en een nepvakbond

René Kneyber.Beeld Maartje Geels

De grote landelijke staking van aankomende vrijdag wordt niet gesteund door CNV Onderwijs. CNV-voorzitter Loek Schueler liet begin dit jaar op Twitter weten: ‘Staken doe je als gesprekken zijn vastgelopen. Staken doe je als er geen uitweg meer is’. 

In de Volkskrant legde ze uit: ‘Momenteel zit ik midden in de onderhandelingen […] Daarvan wil ik eerst de uitslag graag even afwachten’.

Hierna volgde de azijnregen op sociale media. Als je de facebookpagina van CNV Onderwijs bekijkt, lijkt die typerend voor de strategie van de vakbond. Zenden en daarna incasseren, heel veel incasseren. Want ja, je zult maar zo’n leraar zijn die merkt dat er geen collega’s meer te vinden zijn, die voortdurend kinderen uit andere klassen krijgt toebedeeld, bij wie de werkstress over de plinten loopt. Met een minister die maar blijft zeggen: “Ik heb geen geld, ik krijg geen geld”. Dan zie je de uitweg niet meer. 

Ja, dan roept het kennelijk wat online agressie op als de voorzitter van je vakbond niet wil staken, omdat zij nog wél een uitweg ziet.

Baken van hoop

Maar goed, u weet vast: ik ben een ­optimistisch mens. Ik weet daar niks van, van dat onderhandelen aan zo’n onderhandelingstafel. Dus ik dacht: wie weet zit er wat moois aan te komen. Iets wat te mooi is om terzijde te schuiven. Waarom zou ik daaraan twijfelen? Ik had daar wel vertrouwen in, ik ben niet cynisch aangelegd. Ik beschouw CNV Onderwijs al jaren als een baken van hoop.

Vorige week vrijdag volgde dan ook het mooie resultaat: 96 miljoen van het eerder gesloten werkdrukakkoord werd eerder beschikbaar. Dankzij, zo zond CNV Onderwijs de wereld in, zijn eigen lobby. Het ‘NOS Journaal’ nam het vrolijk over. Maar er was alleen een persberichtje en verder niets. Wat was er eigenlijk nog meer afgesproken?

Het duurde niet lang totdat de aap uit de mouw kwam. Er werd weliswaar 96 miljoen euro naar voren gehaald, maar de volledige, reeds beloofde investering van 430 miljoen euro werd twee jaar naar achteren geschoven. Tot ver in de volgende kabinetsperiode.

Welgevallige feitjes

Dat het ministerie van OCW alleen de welgevallige feitjes naar buiten brengt, dat hoort bij het spel. Dat het daar een opportuun moment voor kiest, precies een week voor de staking, daar kon je op wachten. Maar het is natuurlijk absurd dat een vakbond, die bestaat om de belangen van leraren te behartigen, dit dan steunt. En erger nog, deze onwenselijke kasschuif claimt als een geweldige overwinning.

Dat CNV Onderwijs niet staakt, maar op Valentijnsdag verkleed als hartje op het Binnenhof gaat staan en werkdruk bespreekt in een ‘werktruck’, dat is niet alleen sneu. De bond bewees afgelopen week ook nog eens gevaarlijk incompetent te zijn. Jammer dat er nog steeds mensen lid zijn van deze nepvakbond.

René Kneyber deelt zijn ervaringen als wiskundeleraar op het vmbo. Lees hier al zijn columns.

Lees ook:

Docent wees niet te lief en staak

Laat ons, studenten en scholieren, maar een dagje zitten. Want belangrijker is op het Malieveld te laten zien hoe onvervangbaar u bent, roept Floris Boudens docenten op.

Een onaangekondigde onderwijsstaking zou meer effect hebben

‘Als de juf gaat staken, ga ik met oma naar de dierentuin!’, ‘Wij gaan skiën in Winterberg!’, ‘Nou, wij blijven lekker thuis, want papa is op vrijdag altijd vrij!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden