CNV: Olievlek van acties in de zorg

Thuishulpen zetten in Steenwijk actiecentrum op tegen bezuinigingen door gemeenten

MARCO VISSER

Ontslagen worden. Of blijven, maar dan wel tegen een lager salaris, geen doorbetaling bij ziekte en geen pensioenopbouw. Volgens de vakbonden FNV en CNV staan 361 zorgmedewerkers voor die keuze nu de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland vanaf 1 maart 2015 de regeling voor huishoudelijke hulp afschaffen. Vandaag opent een groep thuishulpen een actiecentrum naast het gemeentehuis van Steenwijk. Zij willen hun baan houden en goede zorg kunnen leveren aan ouderen.

"Dit is een olievlek", zegt bestuurder bij CNV Publieke Zaak Karin Kasper. "Dat gaat zich verspreiden. Daarom zitten we er flink op. We willen nu een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, want we verwachten dat straks in heel veel andere gemeenten hetzelfde speelt."

Kasper spreekt over een olievlek omdat alle gemeenten volgend jaar ruim 30 procent moeten bezuinigen op de thuiszorg. Gemeenten proberen de financiële korting onder meer op te vangen door te snijden in de personeelskosten.

De thuishulpen die nu nog in vaste dienst zijn bij zorgverleners, kunnen straks via een bemiddelingsbureau van de gemeente aan de slag als zzp'er of als goedkope alfahulp, waarbij de thuishulp direct in dienst is van haar cliënt.

De thuishulpen leveren dan een 'flink deel' van hun salaris in en verliezen belangrijke rechten bij pensioen en ziekte, zeggen de vakbonden. Wethouder Dieke Frantzen van Steenwijkerland ontkent dat de medewerkers veel aan salaris inboeten. "Maar we moeten wel knabbelen aan de rechtspositie", erkent ze.

De thuishulpen werken nu onder een organisatie die alles regelt. "Dat geeft rust", zegt Kasper. "Als zij zzp'er worden, vraag ik me af of iedereen dat gaat redden. Het alternatief is alfahulp, maar ook dan moet je zelf veel regelen en zijn de arbeidsvoorwaarden veel minder dan nu."

De thuishulpen zijn bang dat zij op 1 maart allemaal op straat staan, maar wethouder Frantzen benadrukt dat er behoefte blijft aan 361 medewerkers in de thuishulp. Dat stelt de vakbonden nog niet gerust. Zij gaan voorlopig door met actievoeren.

undefined

Martha Doldersum (62): Doe dit de ouderen niet aan

"Mijn man belde me op. Hij zei: er ligt hier een brief voor je. Het was mijn ontslagbrief. Dan word je woest hoor. Je staat zelf in de kou, maar ook de ouderen. Mevrouw de wethouder zegt dat het goed komt, dat de ouderen hulp krijgen. Via een bemiddelingsbureau. Maar die werken niet als wij. Wij zijn de ogen, oren en handen van de thuiszorg. Wij signaleren snel en geven informatie door aan de zorgverleners.

Onze cliënten zitten nu al in de rats. Ze vragen: wat moeten we, kunnen jullie niet blijven? Ja, dat willen we ook. Maar de overheid niet. Dit moet stoppen. Dit kan je ons niet aandoen, dit kan je de ouderen niet aandoen.

Ik ben al in 1989 begonnen met dit werk. Ik heb een contract voor 94 uur per maand, maar ik maak meer uren omdat ik de mensen niet in de steek wil laten. Mijn man zegt, verlang nu geen standbeeld. Nee, dat doe ik ook niet. Maar ik sta achter mijn werk.

Ik ben vroeger alfahulp geweest. Dan moet je alles zelf maar oplossen. In deze tijd krijg je te maken met veel complexere zaken, met gehandicapten, mensen met longemfyseem, kankerpatiënten. Dat moet je niet aan ongediplomeerden overlaten. Dat gaat straks wel gebeuren. En dat alleen maar voor die paar euro verschil."

undefined

Madelon Tas (49): Als zzp'er kan ik niet rondkomen

"Met de 12,50 euro die je als zzp'er krijgt, kan ik niet rondkomen. Daar hou je veel te weinig van over omdat er nog allerlei kosten afgaan. Ik heb nu een vast contract voor twintig uur. Als ik volgend jaar als zzp'er verder ga, moet ik het bijna het dubbele aantal uren draaien.

Nee, ik zie het niet zitten. En niet alleen vanwege het geld. Ik heb nu twee cliënten die boven de 80 zijn. Stel dat ze komen te overlijden, dan moet ik zelf op zoek naar nieuwe. Daar heb ik toch wel wat bezwaar tegen.

Verder als alfahulp? Ja, maar dan moet je ook zelf alles regelen, zoals ziektekosten en belastingen. Stel dat ik over drie jaar een auto-ongeluk krijg. Nu ben ik verzekerd en is alles goed geregeld. Dan niet. Als ik verder wil als zzp'er of alfahulp, moet ik daar eerst voor sparen.

Ik werk 15,5 jaar als huishoudelijk medewerkster bij ZONL. Toen ik te horen kreeg dat onze banen zouden verdwijnen, was ik er 's avonds echt beroerd van. De volgende dag had ik flinke hoofdpijn. We hebben gepraat, met de collega's. Iedereen was erg geschrokken. Iemand huilde omdat haar man vorig jaar ook al was ontslagen. Ze wist niet hoe het verder moest."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden