CNV: ING komt toezegging flexkrachten niet na

Beeld ANP

ING komt haar toezeggingen aan flexkrachten die al lange tijd voor het bedrijf werken niet na. Op verschillende plekken binnen ING worden toch, nog voor er gereorganiseerd wordt, flexkrachten met een lange staat van dienst op straat gezet en direct vervangen door nieuwe uitzendkrachten. Dit zegt CNV Dienstenbond vrijdag.

CNV maakte in april bekend dat de bank in het kader van de introductie van de nieuwe flexwet versneld afscheid nam van groepen uitzendkrachten die er al lang werkten. Toen ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zijn boosheid daarover uitte, meldde ING dat in de geest van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid opdrachten van uitzendkrachten die minder dan 3,5 jaar werkzaam zijn bij ING ook na 1 juli 2015 gewoon doorlopen, waar het gaat om werk dat nog niet wordt geraakt door de reorganisatie.

ING zou er scherp op toezien dat plekken waar uitzendkrachten met een langere staat van dienst werkzaam zijn, niet kunnen worden ingenomen door nieuwe uitzendkrachten. CNV constateert dat ING zich niet aan die beloften houdt. ING spreekt de beschuldigingen tegen.

Onlangs heeft een groep boze flexwerkers in Leeuwarden een werkonderbreking gehouden uit protest tegen het feit dat twintig collega's die al jaren voor ING werken weg moeten en dat hun plek word ingenomen door nieuwe uitzendkrachten. 'Het gaat hier echt niet om een incident', zegt bestuurder Roderik Mol van CNV Dienstenbond. 'We zien dit op meerdere plekken binnen ING gebeuren.'

Reactie ING
ING zegt zich wel degelijk aan de afspraken te houden. 'De enige plaatsen die wij opnieuw invullen zijn plekken die vrijkomen door disfunctioneren of vrijwillige uitstroom van de uitzendkracht', aldus een woordvoerder. ING ziet ook iets meer uitstroom van uitzendkrachten dan verwacht, mede door de aantrekkende arbeidsmarkt. 'Daarnaast daalt het werkvolume minder hard dan verwacht. Dat kan ertoe leiden dat ING besluit om plekken van vertrekkende uitzendkrachten vacant te stellen.'

Verder zegt ING de afgelopen maanden meer dan zeventig uitzendkrachten in vaste dienst te hebben genomen.

___
Ook in het nieuws vandaag: 'Flexwerk tast menselijk kapitaal aan'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden