CNN had militairen in dienst

De Amerikaanse zender CNN heeft vorig jaar korte tijd militairen in dienst gehad die zijn gespecialiseerd in 'psychologische operaties' (psyops). Een woordvoerder van het Amerikaanse leger heeft dit tegenover Trouw bevestigd. De militairen hebben mogelijk invloed gehad op het nieuws dat CNN over de Kosovo-crisis verspreidde.

Abe de Vries

,,Psyops-militairen, zowel soldaten als officieren, hebben op het hoofdbureau van CNN in Atlanta gewerkt in het kader van ons programma Training with industry'', aldus majoor Thomas Collins van de informatiedienst van het Amerikaanse leger. ,,Ze waren als gewone werknemers in dienst van CNN. Ik sluit niet uit dat ze tijdens de oorlog in Kosovo aan verhalen hebben gewerkt. Ze hebben geholpen bij de nieuwsproductie.''

De militairen, volgens de woordvoerder een 'handvol', waren enkele weken bij CNN ,,om het bedrijf te leren kennen en hun horizon te verbreden''. Collins zegt dat ze ,,niet onder controle van het leger hebben gewerkt''. Amerikaans psyops-personeel wordt volgens Collins sinds enkele jaren tijdelijk in het bedrijfsleven geplaatst. Hun verbintenis varieert van een paar weken tot een jaar.

CNN is het grootste en best bekeken nieuwsstation ter wereld. Het contact met psyops-specialisten van het leger roept vragen op over de journalistieke onafhankelijkheid van de zender. Het militaire CNN-personeel hoorde bij de luchtmobiele Vierde Psychologische Operatiegroep (Psyops Group), gestationeerd in Fort Bragg in Noord-Carolina. Een van de taken van deze 1200 man sterke eenheid is het verspreiden van 'geselecteerde informatie'.

Amerikaanse psyops-troepen proberen met een scala aan technieken de media en de publieke opinie te beïnvloeden in gewapende conflicten waarbij Amerikaanse belangen op het spel staan. De propaganda-groep was onder andere actief in de Golfoorlog, de oorlog in Bosnië en tijdens de Kosovo-crisis.

CNN kon dit weekeinde geen definitief commentaar geven. ,,Ik geloof niet dat wij militairen in dienst zouden nemen, dat is althans niet iets wat wij normaal gesproken doen'', zei woordvoerster Megan Mahoney vrijdagavond in eerste instantie. Nadat de informatiedienst van het leger het nieuws echter bevestigde, liet Mahoney weten te moeten overleggen met de concerntop. Gisteravond had de CNN-woordvoering nog steeds geen officiële reactie geformuleerd.

De berichtgeving van CNN en andere media over de oorlog in Kosovo is van verschillende kanten bekritiseerd als eenzijdig, emotionerend, versimpelend en zwaar leunend op Navo-zegslieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden