Clusters van alleskunners en visionairs

De selectie van de 100 duurzaamste Nederlanders is gebaseerd op hoe zij scoren op de zes criteria daadkracht, innovatie, brede visie, kennis, contacten en charisma.

Dit maakt het mogelijk de Duurzame 100 in te delen in clusters van personen die op basis van die zes criteria op elkaar lijken.

Een persoon valt in een bepaald cluster omdat hij wat betreft zijn scores op de zes criteria beter past bij deze ene groep dan bij een andere. Natuurlijk is het zo dat het soms voorkomt dat iemand eigenlijk in twee clusters thuishoort, maar dat hij net wat beter past bij de ene dan bij de andere. Gerhard van de Bunt (sociale wetenschappen, VU), die sinds 2009 de uitkomsten van de scores statistisch bewerkt, onderscheidt dit jaar vijf clusters. Deze verdeling blijkt uiteindelijk inhoudelijk de beste.

De eerste groep bevat de 'alleskunners, de grote doeners'. In dit cluster van acht personen scoren de duurzamen sterk bovengemiddeld op daadkracht, innovatie, brede visie en contacten, en bovengemiddeld op kennis.

Marjan Minnesma, Paul Polman en Maurits Groen (die de Duurzame 100 van dit jaar leiden), zijn lid van dit cluster. Andere leden zijn Bas Eickhout (op 5 in de Duurzame 100), Wubbo Ockels (6), Feike Sijbesma (7), Johan van de Gronden (13) en Ruud Koornstra (16).

Het tweede cluster is vrij klein (7 personen). Het zijn de 'visionairs'. Zij scoren bovengemiddeld op brede visie, contacten, kennis en charisma en ietwat lager op innovatie en daadkracht. Deze groep bestaat uit Klaas van Egmond (4 in de Duurzame 100), Herman Wijffels (8), Peter Blom (10), Louise Fresco (12), Jan Rotmans (14), Peter Bakker (34) en koningin Beatrix (59).

Vrijwel ieder lid van de top-10 is een 'alleskunner' of een 'visionair'. Dat geldt alleen niet voor top-10-lid Sjoerd van de Wouw. Hij past net wat beter bij het grootste cluster (39 personen). Dit zijn de 'kleine doeners', de mensen van 'niet praten, maar poetsen'. Zij scoren wat lager op de criteria brede visie, contacten en kennis, maar hoog op innovatie en gemiddeld op charisma en daadkracht. Ander leden zijn bijvoorbeeld Jaap Dirkmaat (15), Thomas Rau (18), Lucas Simons (19) en Marieke Eyskoot (21).

De vierde groep telt twintig personen. Dit zijn de 'kleine denkers', ze scoren bovengemiddeld op kennis, maar ondergemiddeld op daadkracht, innovatie en charisma. Op contacten en brede visie scoren ze gemiddeld.

De vijf hoogste leden uit de top-100 zijn Pier Vellinga (23), Maarten Hajer (25), Marten Scheffer (26), Jan Jonker (29) en Ron Wit (30).

Het laatste cluster kan gekarakteriseerd worden als 'het grote gemiddelde'. De leden (26 totaal) scoren beter op contacten, gemiddeld op de overige criteria en ze scoren minder op innovatie. De hoogste vijf zijn Gerben-Jan Gerbrandy (27ste in de Duurzame 100), Willem Lageweg (28), Anne-Marie Rakhorst (33), Joost Oorthuizen (35) en Stientje van Veldhoven (36).

Let wel, 'het grote gemiddelde' slaat op het gemiddelde van de 100 personen die de Duurzame 100 vormen, die honderd zijn al mensen die bovengemiddeld opvallen op het gebied van duurzaamheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden