Clusone 3. Ramboy 01 Home Game Ramboy 02 Pie ...

Clusone 3. Ramboy 01 Home Game Ramboy 02 Pie Dough. J.B.26 Klezmokum. BVHaast 9209

KEES POLLING

Vooral als componist maakte Michael Moore een flinke ontwikkeling door. Zijn stukken koppelen iets onbeduidends en prils met een intensiteit die onwillekeurig blijft hangen. De thema's zijn eenvoudig, maar worden door de musici uitgewerkt tot grootse evenementen. Met name gebeurt dit op zijn kwintet-cd en op die van het trio met Reijseger en Bennink.

Ook Zut Alors! speelt stukken van Moore's hand, maar het karakter van dit kwintet is behoudender. De 'Klezmokum'-cd bevat overigens geen composities van Moore.

De opnamen voor 'Home Game' werden vier jaar geleden gemaakt in New York. Moore speelt hierop met trompettist Herb Robertson, pianist Fred Hersch, bassist Mark Helias en slagwerker Gerry Hemingway. De composities zijn alle van de hand van de leider, waaronder het schitterende 'Debbie Warden', waarvan een niet minder overtuigende versie de twee jaar later live in Italie en Zwitserland opgenomen 'Clusone 3'-cd siert.

Het grote verschil tussen beide cd's is de behandeling van de noten. De Nederlanders, waartoe ik hier voor het gemak ook Michael Moore reken, hebben weinig nodig om tot grootse prestaties te komen. De Amerikanen zitten vaster aan het materiaal. Het is het verschil tussen een strikt improvisatorische en een meer 'jazzmatige' aanpak. De spanning op beide schijven is er overigens niet minder om. Hoogtepunten bevatten ze volop. Er wordt voortreffelijk gespeeld, af en toe zelfs briljant.

In Zut Alors! wordt eveneens opvallend goed gespeeld. Jo Krause bespeelt het slagwerk alerter dan in andere groepen; hetzelfde geldt voor trompettist Angelo Verploegen. Jasper Blom richtte dit kwintet op om een tussenweg te vinden tussen de conventionele bop van het conservatorium en de avontuurlijker praktijk van de geimproviseerde muziek. Daarin is hij geslaagd.

De muziek op 'Pie Dough' klinkt nooit oubollig of achterhaald, terwijl ze wel voortdurend respect uitademt voor de jazztraditie. Hoewel Moore in zijn composities verder gaat dan die van Blom en Overwater, verwijdert hij zich evenmin van de bron. Luister naar diens enerverende 'Ignored To Death' of 'Hausatie'. Blom's door Duke Ellington beinvloedde 'Specs And Freckles' mag er ook zijn. En 'Fuguetives' is neobop van hoge kwaliteit.

Met Klezmokum levert Burton Greene een hommage aan zijn Joodse achtergrond. Klezmermuziek is voor de Joodse gemeenschap wat de blues is voor de zwarte Amerikaanse bevolking. Zowel verdriet als vreugde kan men erin kwijt. Het is daarom ook niet vreemd dat Joodse jazzmusici het klezmer-genre benaderen met een improvisatorische inslag. Op de 'Klezmokum'-cd levert dat heerlijke muziek op, met Larry Fishkind op tuba en Roberto Haliffi op slagwerk en Afrikaanse percussie. De hoofdrol is weggelegd voor Michael Moore's klarinet in de meest dramatische emoties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden