Cluey-app gaat helpen tegen wildstropers

Een gestroopte zebra in Zimbabwe. Beeld
Een gestroopte zebra in Zimbabwe.

Wildlife-rangers van natuurparken in Zimbabwe krijgen bij hun werk hulp van een Nederlandse app in de strijd tegen stropers, illegale houtkap en afvaldumping.

Jan-Kees Schakel, als wetenschapper werkzaam bij de Nationale Politie en gespecialiseerd in technologie voor criminaliteitsbestrijding, las eind december in Trouw de noodkreet van de Nederlandse natuurbeschermer Assia Hiemstra, die met een groepje goedwillende rangers machteloos zijn tegen de stroperij in natuurgebieden. Over een tijdje is al het wild in Maninga uitgeroeid, waarschuwde Hiemstra. De gevestigde natuurbeschermingsorganisaties zijn niet actief in het land, waar het op dit moment ook nog onrustig is.

Verdachte geluiden

Schakel las het artikel en nam contact op met Hiemstra. Hij heeft met zijn bedrijf Sensing Clues de app Cluey gemaakt die rangers in het veld helpt bij het registreren van verdachte situaties. Snelle registratie en snelle analyse stelt rangers in staat om veel vlugger en pro-actiever in te spelen op verdachte signalen. Vanaf 1 maart krijgen de rangers van Hiemstra de app gratis. Ze krijgen ook gevoelige geluidssensoren, die ze op verdachte plaatsen in het veld kunnen achterlaten. De sensoren geven een waarschuwing door bij verdachte geluiden van bijvoorbeeld motoren van jeeps, of geweerschoten.

“We hebben er vier jaar aan gewerkt. Het systeem wordt al uitgetest in Kenia en Zuid-Afrika, we gaan het nu echt operationeel maken”, zegt Schakel. De informatie uit de app Cluey biedt mogelijkheden om risico-analyses te maken, zodat rangers bepaalde locaties al in de gaten kunnen houden, voordat stropers daar aan het werk gaan. “Zo hoeven ze niet langer achter de feiten aan te lopen.”

Lees ook:

Stropersbuit: vijftig olifanten, leeuwen en zebra’s per dag

Natuurbeschermer Assia Hiemstra wil het van de daken schreeuwen: Mensen, doe iets! Bescherm het wild in de Afrikaanse natuur! Maar als zelfs het Wereld Natuur Fonds het in Zimbabwe laat afweten, kunnen de stropers hun gang gaan.

Een jaar sinds Mugabe: ‘Achter elke Zimbabwaanse president staat een sterke generaal’

Zimbabwe was euforisch toen het leger eind 2017 president Robert Mugabe via een coup afzette. Ruim een jaar later is van dat optimisme niets over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden