Cluedo tussen Lissabon en Reykjavik

Net als er geen bereik meer is wordt er een lijk gevonden in de koelkast van het luxe schip

EDWIN KREULEN

Lijk gevonden op afgelegen plek, moordenaar moet tussen de aanwezigen zitten. Dat beproefde recept - van Agatha Christie tot gezelschapsspel Cluedo - is wat in de vergetelheid geraakt. Want in de huidige tijd zou Hercule Poirot per mobiele telefoon de politie kunnen oproepen, als de aanwezige gasten het nieuws al niet op Facebook zouden hebben gezet.

De IJslandse auteur Yrsa Sigurdardóttir heeft er iets leuks op verzonnen. In 'Stuurloos' is de plaats van de misdaad een luxe zeiljacht dat zonder passagiers de haven van Reykjavik binnenvaart, iets wat ontdekt wordt door Sigurdardóttirs vaste heldin, advocate Thora Gudmundsdóttir.

Het schip komt uit Lissabon. De vorige eigenaar ging failliet in de IJslandse bankencrisis en de curator geeft na deze bizarre ontdekking Gundmundsdóttir de opdracht uit te zoeken wat er is gebeurd.

Tijdens de dagenlange reis is het schip inderdaad onbereikbaar geweest voor de buitenwereld, zo blijkt uit het verhaal dat Sigurdardóttir vertelt. Telefoons deden het niet meer, de radioverbinding viel uit en al snel bleek de vrieskist niet alleen proviand, maar ook een lijk te bevatten.

In de daaropvolgende terugblik is Ægir de hoofdpersoon, een huisvader die bij de curator werkt maar die als amateurschipper is ingevallen voor een van de bemanningsleden - een man die zijn been brak daags voor het vertrek uit Portugal. Ægir was toevallig in Portugal, met vrouw en kinderen, en die boottocht terug naar IJsland leek hem een leuk verzetje voor het hele gezin.

Vanaf de vondst in de ijskast is die lol verdwenen en voelt de inval-matroos zich met recht kwetsbaar: zijn vrouw en twee jonge dochters kunnen zich niet verdedigen. Het zou goed kunnen dat een kwaadwillende verstekeling zich op het luxejacht heeft verscholen, maar evengoed zou een van de drie overige bemanningsleden een moordenaar kunnen zijn.

En zo zit onze brave borst Ægir midden in de Cluedosfeer. Wie kan hij vertrouwen, en wie moet hij ver van zijn vrouw en dochters houden? En is hij inderdaad zelf zo braaf als hij zich voordoet? Sigurdardóttir houdt dat geheim voor de lezer. In het andere verhaaldeel, de speurtocht door de advocate, blijft het lot van het gezin lang onduidelijk.

Deze IJslandse is geen meesterschrijver, de toon van de belevenissen van advocate Gudmundsdóttir gaat nu en dan vervaarlijk richting damesroman. Toch redt in 'Stuurloos' de spanning het verhaal tot op het allerlaatst. Pas dan kunnen lezers beoordelen of de clou sterk genoeg is - en of ze terecht zo lang in onzekerheid hebben gezeten.

Yrsa Sigurdardóttir: Stuurloos The House of Books; 314 blz. euro 19.99

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden