Clubs voelen zich overvallen

De KNVB sprak zich uit voor degradatie uit de eerste divisie na dit seizoen. Maar de regeling lijkt na verzet van de clubs te worden uitgesteld.

De laagst eindigende club in de eerste divisie kan aan het einde van dit seizoen waarschijnlijk nog niet degraderen naar de rijen der amateurs. Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal werd gisteren de intentie uitgesproken om de degradatieregeling uit te stellen tot het seizoen 2009-2010.

Daarmee lijken de eerste-divisieclubs voorlopig hun zin te krijgen. In de slepende discussie over promotie en degradatie tussen prof- en amateurvoetbal was de knuppel vier maanden geleden in het hoenderhok gegooid door KNVB-directeur Kesler. In een brief aan de clubs kondigde hij destijds aan dat de nummer twintig uit de eerste divisie al dit seizoen zou degraderen.

Dat leidde tot hevige verontwaardiging in de eerste divisie. De clubs voelden zich voor het blok gezet, door wat werd beschouwd als een eenmansactie van Kesler. De belangenvereniging van de eerste divisie (CED) en de Centrale Spelers Raad (CSR) trokken zich terug uit de werkgroep die de nieuwe regelingen onderzocht.

De KNVB wees erop dat een gesloten competitie in strijd is met de regels van de wereldvoetbalbond Fifa, die het sportieve element van promotie en degradatie voorschrijven. De clubs onderschrijven dat principe, maar ze voelden zich overvallen door de snelheid van de KNVB. Een heikel punt was ook dat degradatie verplicht zou zijn, terwijl de amateurs van promotie mochten afzien. Spelersvertegenwoordigers vreesden een verlies aan arbeidsplaatsen.

Voor het compromis dat zich gisteren in de profsectie aftekende, is nieuw overleg met de amateurafdeling noodzakelijk. Doordat de amateurs wél met Keslers schema hadden ingestemd, heeft één amateurclub formeel al het recht na dit seizoen naar de eerste divisie te promoveren. „Ik ga ervan uit dat we in februari zeker weten of de degradatieregeling pas in het seizoen 2009-2010 wordt ingevoerd”, zei Kesler.

Na de commotie over Keslers aanvankelijke oekaze was al een werkgroep in het leven geroepen die zich buigt over een sanering van de eerste divisie, zowel sportief als financieel. De clubs willen zich daarin ook richten op een degradatieregeling, waarin enige zekerheden voor de vaak toch al armlastige degradant kunnen worden ingebouwd.

De eerste divisie zou daarnaast al kunnen worden ingekrompen door fusies (Fortuna praat daarover met eredivisieclub Roda JC) of een gedwongen terugtrekking vanwege financiële problemen. Eindhoven, al langer onder curatele, wordt nu met intrekking van zijn licentie bedreigd. „En ik heb begrepen dat AGOVV en Go Ahead Eagles ook onderzoek naar samenwerking doen”, zei Kesler.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden