Clubs pikken straffen niet en gaan in de tegenaanval

door Pauline Valkenet

De Italiaanse voetbalcompetitie dreigt te verzanden in een complete chaos. De vier topclubs, die vrijdag hard bestraft zijn, leggen zich niet neer bij het vonnis van de voetbalbond.

AC Milan, Lazio, Juventus en Fiorentina hebben aangekondigd bij de bond in hoger beroep te gaan. En de bazen van de topclubs dreigen ook naar de reguliere rechtbank te stappen als de straffen, na hoger beroep, overeind blijven. „Als het moet ga ik naar het Europees Hof van Justitie” aldus een woedende Claudio Lotito van Lazio.

Silvio Berlusconi, eigenaar van Milan, ziet een complot tegen zijn persoon en laat het er niet bij zitten. Door alle juridische touwtrekkerij kan niemand met zekerheid zeggen wanneer de competitie begint en in welke samenstelling.

Vrijdagavond barstte de bom in Rome. De voetbalbond besloot na een snelle rechtszaak dat Juventus, Lazio en Fiorentina teruggezet moeten worden naar de Serie B. Bovendien beginnen ze de competitie met strafpunten. AC Milan mag in de Serie A blijven, maar begint de competitie wel met 15 strafpunten. Overigens is er een kleine kans dat Milan alsnog in de Uefa Cup mag uitkomen. Empoli, de club die Milan zou moeten vervangen, heeft bij de Europese voetbalunie geen vergunning aangevraagd.

Juventus, de succesvolste club van Italië, is het hardst aangepakt. De topper uit Turijn, die sinds de oprichting in 1897 nog nooit in de eerste divisie heeft gespeeld, kijkt tegen 30 strafpunten aan. Daardoor wordt het heel moeilijk om al na één seizoen terug te keren in de hoogste klasse.

De voetbalgrootheden zijn zo hard aangepakt omdat ze in het seizoen 2004-2005 de uitslagen van wedstrijden hebben beïnvloed of hebben geprobeerd dat te doen. Juventus is het zwaarst getroffen, want de club manipuleerde het vaakst. De president van het sporttribunaal, rechter Cesare Ruperto, stelt vast dat Juventus „twee kampioenschappen speelde: een met de spelers op het veld en een met directeuren Luciano Moggi en Antonio Giraudo buiten het veld”.

Volgens de rechter hebben de clubs „langzaam maar zeker een vervuilde atmosfeer geschapen.” Ruperto acht bewezen dat Fiorentina vijf wedstrijden heeft gemanipuleerd en Lazio vier. Milan zou één keer over de schreef zijn gegaan. Het tribunaal stelt ook vast dat er geen sprake was van een maffia-achtige koepelorganisatie. Elke club had haar eigen netwerk, dat werd gebruikt om op de grasmat te kunnen sjoemelen.

De degradatie van Juventus, Lazio en Fiorentina naar de Serie B en de promotie naar de Serie A van Lecce, Messina en Treviso geeft de competitie een surrealistische aanblik. Een commentator van dagblad Corriere della Sera schrijft dat de Italianen, zonder dat ze er erg in hadden, een dubbele Serie A hebben uitgevonden. „In de traditionele Serie A spelen onder andere Inter, Milan, Roma, Sampdoria, Torino, Palermo, Parma. In de A2 – voorheen bekend als de Serie B – spelen Juventus, Fiorentina, Lazio, Napoli, Bari, Bologna, Verona. We zullen een competitie in stereo hebben. En dan zeggen ze nog dat wij niet origineel zijn!”. En: „Wat een jaar wacht ons. Een lachwekkend en zwaarmoedig spektakel, zoals in de grote traditie van het Italiaanse circus.”

Ondertussen is de verkoop van sterspelers in gang gezet. Fiorentina zegt Luca Toni niet te willen verkopen, maar de Italiaanse pers gelooft niet dat Toni bij de Florentijnse club blijft en ziet de topscorer al bij Inter. Ook Juventus moet voetballers in de verkoop doen. President Giovanni Cobolli Gigli – woedend dat zijn club ’zonder een greintje bewijs’ is gestraft – zweert zijn sterren niet tegen afbraakprijzen te gaan verkopen. „Er stonden acht spelers van ons in de WK-finale. Wij willen een juiste prijs.” Fabio Cannavaro gaat zo goed als zeker naar Real Madrid en Patrick Vieira naar Inter. Gianluca Zambrotta hoopt op Milan en Arsenal heeft belangstelling voor doelman Gianluigi Buffon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden