Clubs met minder toch tevreden

Van onze sportredactie AMSTERDAM - “Ik ben moe. Ik ga naar huis.” Jos Staatsen, voorzitter van het demissionaire sectiebestuur, wachtte zaterdag niet eens de persconferentie af. De man die bijna een jaar geleden trots aankondigde “iets nieuws te gaan doen” verliet nu bijna met stille trom de Zeister bossen.

Een glimlach kon er toch nog wel even af. En dat had te maken met de eensgezindheid die de 36 clubs na ruim vier uur vergaderen over de tv-contracten tentoon hadden gespreid. Unanimiteit die de afgelopen twaalf maanden vaak ver te zoeken was.

Ook de clubs waren redelijk tevreden, hoewel iedereen betreurde dat de rechten veel minder opbrachten dan in de deal met Sport 7. “De gegadigden hebben optimaal geprofiteerd van onze zwakke onderhandelingspositie”, zei Jorien van den Herik, voorzitter van Feyenoord. “Ik zou dat ook doen, maar leuk is het niet. In het buitenland gaan de prijzen juist omhoog.”

Collega Theo Pickee van Roda JC: “We hebben het simpel gehouden. Van het moment dat niemand meer ingewikkeld deed kwamen we er snel uit.”

Opluchting ook bij Gaston Sporre van Zwolle ('Het gezonde verstand heeft gezegevierd'), die als voorzitter van de formatie-commissie nu ongetijfeld gemakkelijker kandidaten voor het nieuwe sectiebestuur kan vinden.

De kleinere clubs toonden zich uiteraard het minst tevreden. In plaats van de 2,9 miljoen die Sport 7 als basis-uitkering in petto hadden, moeten ze het nu doen met 1,9 miljoen. De toezegging van de NOS om de 35 miljoen van het nieuwe tv-contract ineens uit te keren, moet de acute nood van zeker tien clubs wegnemen.

Volgens Gerard Bouwer, penningmeester van de profsectie KNVB, betreft het tenminste voor de helft eredivisieclubs. “Ik denk dat het bedrag voldoende moet zijn om de komende drie maanden door te komen. De clubs moeten natuurlijk niet vergeten dat ze een voorschot nemen op de toekomst.”

Bij de clubs van het hoogste niveau zitten de financiën vaak in langlopende verbintenissen met (te dure) spelers. Niet ondenkbaar is dat bepaalde eredivisieclubs zulke voetballers voor weinig of niets van de hand moeten doen.

Maar welke voorzitter wil nu toegeven dat zijn club in nood is? Sparta misschien? De Rotterdammers sloten aan het begin van het seizoen voor vrijwel de gehele selectie nieuwe contracten af en wisten bovendien enkele belangrijke voetballers te behouden. Voorzitter Peter van der Burg is glashelder in zijn antwoord: “Sparta hoort niet bij de clubs die in acute nood verkeren”.

Cees Anker, preses van FC Twente, dat bij voorbeeld een 'dure' speler als John Bosman aantrok, verklaart dat de Tukkers met hulp van de sponsors het komende anderhalf jaar doorkomen. In die periode speelt FC Twente nog in het sterk verouderde Diekman-stadion, daarna is de nieuwe accommodatie klaar. “Ik heb een rondje langs de sponsors gemaakt en zij hebben in principe toegezegd FC Twente er door heen te helpen. Daarna kunnen we extra inkomsten genereren dankzij het stadion.”

Het ambitieuze FC Utrecht versterkte zich het afgelopen jaar spectaculair, zowel qua spelersmateriaal als in de begeleiding. Toch is de financiële nood er niet. Met dank aan sponsor Fortis, dat in oktober FC Utrecht 'adopteerde'. “Anders hadden we moeten knijpen”, aldus voorzitter Hans Herremans.

Eerste-divisieclubs komen gemakkelijker uit de problemen. Ze hebben het Sport 7-geld vaak gereserveerd voor bouwplannen van nieuwe stadions (Haarlem, Go Ahead, Heracles, Zwolle, TOP), die zij nog kunnen terugdraaien.

Tot de clubs die noodgedwongen de verbouwingsplannen in de ijskast hebben gezet behoot Haarlem. “Achteraf is het maar goed dat we het Sport 7-geld grotendeels aan de bouw van een nieuw stadion wilde besteden, want daardoor zijn de spelerssalarissen bij ons niet explosief gestegen”, zei Henk Hut van Haarlem.

In de eerste-divisie werden dankzij de extra inkomsten veel semi-profs fulltimers. Henk de Bruijn, voorzitter van TOP: “Aan die ontwikkeling kon weleens snel een einde komen. Sterker nog, waarschijnlijk moeten we terug naar af. Het geld is er gewoon niet meer voor.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden