Clubs krijgen hun verdiende loon

Positieve afsluiting voor Feyenoord, Heerenveen en AZ Heerenveen en Feyenoord hebben vrede met 2-3

De ontknoping in de eredivisie was gisteren in de allereerste plaats een buitengewoon zoete voor het herrezen Feyenoord en zijn al wekenlang extatische legioen, maar ook voor de neutrale beschouwer was met de laatste verwikkelingen bijzonder goed te leven.

Niet alleen werden Feyenoord en zijn gerehabiliteerde trainer Ronald Koeman beloond met de prestigieuze status als nummer twee van Nederland, ook daarachter kregen clubs hun verdiende loon: in negatieve zin PSV op slechts de derde plaats en het na een trainerswissel diepgevallen FC Twente; en positief bekeken AZ, dat na een zwaar en verdienstelijk seizoen alsnog rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal toeviel.

Niet voor het eerst werd de slotdag mede getekend door een onverholen pact, in dit geval in Friesland, waar Heerenveen uiteindelijk juist door een pijnloze 2-3 nederlaag tegen Feyenoord tot de voorronden van de Europa League kon toetreden. Maar in het bredere perspectief viel zelfs dat te billijken, ook omdat ermee werd voorkomen dat (met bekerwinnaar PSV op de tweede plaats) Heracles als verliezend bekerfinalist en nummer twaalf van Nederland Europa in zou gaan. Nu ging alle jubel uit naar de ploeg die achter kampioen Ajax, met zijn veertien opeenvolgende zeges, toch ook een fraaie slotreeks opbouwde van elf ongeslagen duels (met louter overwinningen in de laatste vijf), waarmee en passant de verhoudingen van het verleden in ere werden hersteld.

Voor het eerst sinds 2004 worden de bovenste plaatsen ingenomen door de traditionele topdrie, en voor het eerst sinds 2001 is Feyenoord in die pikorde de tweede in rang. In de herrijzenis werden achter de schermen voorname rollen gespeeld door technisch directeur Van Geel, die met een slim oog voor koopjes een acceptabele selectie samenstelde, en door de sanerende algemeen directeur Gudde, die al vóór het sportieve succes kon vieren dat Feyenoord door de KNVB niet langer in de financiële gevarenzone was ingedeeld. In de schijnwerpers komt Koeman veel lof toe, als de trainer die zijn goeddeels jonge spelers langzamerhand vertrouwd maakte met de vereisten en wetten van topvoetbal - en die daarmee aantoonde dat spelers van dat kaliber tot meer in staat zijn dan menigeen en zeker zijn minder veeleisende voorganger Been dacht.

Een scherp contrast daarmee vormden de ontwikkelingen bij PSV, waar juist met een allerminst origineel beleid het hoogste doel werd gemist. Met een investering van bijna dertig miljoen euro in veronderstelde talenten werd gespeculeerd op inkomsten uit de Champions League, waaraan het financieel beknelde PSV van de Nederlandse clubs op voorhand de meeste behoefte leek te hebben. Maar ook de nieuwelingen schoten mentaal tekort als het erop aankwam, zo moesten de uiteindelijk hulpeloze trainer Rutten en na diens ontslag oud-speler Cocu ervaren. Dat PSV het opnieuw met de peanuts van de Europa League moet stellen, mag technisch directeur Brands zich ten zeerste aanrekenen, nadat zijn aankopen vorig seizoen ook al geen soelaas hadden geboden.

Zo mogelijk nog meer bezinning past FC Twente, en met name zijn vrij almachtige voorzitter Munsterman. Hij ontsloeg na een half jaar al trainer Adriaanse en haalde de Brit McClaren terug, onder wie FC Twente in 2010 kampioen was geworden. Het opportunistische teruggrijpen op iets wat is geweest en wat voor zo'n club niet voor niets iets unieks was, pakte faliekant verkeerd uit. McClaren haalde zes punten minder dan Adriaanse en leed in de competitie liefst zes nederlagen, drie daarvan in nota bene de laatste drie speelronden. Voorlopig is FC Twente slechts verzekerd van Europees voetbal vanwege een onbeduidend Fair Play-klassement - daar is, o ironie, de trainerswissel dan goed voor geweest.

Met Europese voorronden in een aanmerkelijk later stadium werden AZ en Heerenveen beloond, als clubs met wel een lofwaardig beleid. AZ kon de dreiging van een afsluiting in mineur afwenden, na een belastend seizoen met lange tijd attractief spel. Heerenveen nam gisteren in stijl afscheid van coach Jans, die was gehandhaafd na zijn eerste teleurstellende jaar. Dat was vooral getekend door zijn moeizame relatie met spits Dost, nu hoe dan ook onder dezelfde trainer met afstand de topscorer van Nederland. Ook de door grotere clubs gewilde Dost verdwijnt waarschijnlijk uit Heerenveen, maar daar staat de komst tegenover van de reïntegrerende coach Van Basten.

Even prikkelend als die naam is de vraag naar het vervolg bij Feyenoord en Ronald Koeman, nu die zich na een stagnatie in zijn carrière langzamerhand weer bewijst als een prijsvechter - wat in wezen Ajax-coach Frank de Boer ook is. Het ziet ernaar uit dat PSV oude waarden tegenover hun onverschrokkenheid wil stellen, met Advocaat als trainer en Van Bommel als veldkapitein. Zo gloort een interessant krachtenveld, zeker nu in oude Nederlandse verhoudingen vanuit Rotterdam voorlopig toch nieuwe nuances zijn aangebracht.

Twente en PSV eindigen in mineur
Volgens uiteindelijk voorspelbare patronen kwamen Heerenveen en Feyenoord gisteren bij de afsluiting van de competitie een resultaat overeen (2-3) waarmee zowel de winnende als de verliezende partij de vuist kon ballen. Zodra Feyenoord in de tweede helft luttele minuten na de Friese openingstreffer op gelijke hoogte was gekomen, nam het verzet van Heerenveen in defensief opzicht zienderogen af.

Feyenoord profiteerde er snel van met twee treffers waarmee voor Heerenveen een vervelend gelijkspel werd afgewend. Met dat resultaat zou de ploeg alsnog naar de nationale play-offs voor de laatste plaats in de Europa League zijn verwezen.

Topschutter Dost had Heerenveen in het eerste kwartier van de tweede helft nog op voorsprong gezet, na een aanval via Narsingh en Kums (1-0). Maar Bakkal maakte al snel gelijk, na een combinatie met Schaken (1-1). De Friese verdediging liet steeds forsere gaten vallen en Cissé (1-2) en ook invaller Manu, die de bal fraai hoog in het doel joeg (1-3), deden er hun voordeel mee. Beide nog wat plichtmatig tikkende ploegen hadden er in de laatste twintig minuten zichtbaar vrede mee, ook met de late treffer van invaller Van la Parra (2-3).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden