Clubliefde zwaar op proef gesteld

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Feyenoord hamerden de directeuren Chris Woerts en Onno Jacobs donderdag met vooruitziende blik op vooral ’clubliefde’.

Minder dan 24 uur nadien werd deze liefde onder vooral het grootste, en meest trouwe deel van de aanhang, de goedwillende supporters, niet voor het eerst flink op de proef gesteld. De beroepscommissie van de Europese voetbalunie (Uefa) sloot gisteren Feyenoord uit van verdere deelname aan het Uefa-bekertoernooi van dit seizoen. Met in het vooruitzicht twee aantrekkelijke wedstrijden tegen Tottenham Hotspur een ongemeen hard gelag voor de Rotterdamse beleidsmakers én het Legioen.

Toch doet de clubleiding er goed aan niet te veel tranen te laten, al helemaal waar het de zwaarte van de straf betreft. De rellen in Nancy van 30 november waren zo intens en idioot, dat het alleen maar verbazing wekte dat de Uefa Feyenoord in eerste instantie spaarde met een boete en een voorwaardelijke straf. Het hoger beroep, waartoe de aanklager in Nyon vervolgens besloot, kon in feite alleen in theorie nog eenzelfde, relatief gunstige afloop kennen.

Weliswaar heeft Feyenoord een punt waar het naar de Uefa toe al in een vroeg stadium had aangegeven dat de relschoppers van 30 november niet háár supporters waren. Het vervelende voor de Rotterdammers echter is dat deze niet onaanzienlijke schare wel in het kielzog van de club meereisde: de selectie, de échte supporters en het bestuur.

Deze al vaker gesignaleerde, bonte samenstelling van enerzijds goedwillenden en anderzijds slechts op rellen beluste hooligans, is Feyenoord nu in hoger beroep opgebroken. Financieel directeur Onno Jacobs rekende gisteren voor dat met de uitsluiting minimaal één miljoen euro wordt misgelopen aan onder meer reclame-inkomsten en tv-rechten. Doelend op de karavaan van hooligans, die in de mist van slepende debatten over voetbalwetten naar Nancy toog, zei Jacobs ook: „Nu worden wij gestraft voor het gedrag van een aantal asocialen, terwijl we ze niet hadden uitgenodigd”.

Het is juist deze zure appel, die in Rotterdam zwaarder zou moeten wegen dan de kortstondige Europese ban, hoe vervelend die in meerdere opzichten ook is. De afgelopen jaren immers kreeg Feyenoord vaker straffen van de Uefa opgelegd, zoals een thuisduel zonder publiek en een reeks boetes. De oorzaak was telkens wangedrag vanaf de tribunes. Een euvel dat na ieder pijnlijk incident volop aandacht krijgt, maar dat kennelijk niet kan worden uitgebannen.

Hooligans van Feyenoord reageerden furieus op het vonnis. Met scheldpartijen en ’Hamas, Hamas, Uefa aan het gas’, werd de bond veroordeeld en beschuldigd van complotten. Daarmee heeft het labiele deel van de aanhang vernuftig een nieuwe vijand gecreëerd, met opnieuw alle denkbare gevolgen die dat kan hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden