Clubavond vol spanning

In zijn wekelijkse Volkskrant-column De Twaalfde Man ergerde Paul Onkenhout zich zaterdag groen en geel aan de grote hoeveelheid saai voetbal op de Nederlandse televisie. Als goedwillende commentatoren dan ook nog eens de wedstrijd Manchester United-Celtic opkloppen tot The Battle of Britain, houdt hij het helemaal niet meer uit. Het komt erop neer dat het voetbal bezig is een langzame dood te sterven, tot op de draad uitgeplozen door coaches, waardoor ploegen elkaar geen meter ruimte meer gunnen. Uit mijn hart gegrepen. Het wielrennen was er na de afgelopen Tour de France al aangegaan, nu kunnen we dan eindelijk ook het voetbal afschrijven.

Het wordt hoog tijd voor het enige spel dat wel altijd spannend is en – voor wie er een beetje oog voor heeft – ook vol zit met interessante wendingen. Neem nu de drie spellen van een doodgewone clubavond, waar tot in de kleine uurtjes over werd nagepraat, te beginnen met deze lastige 4 (zie diagram 1).

1) Vierde kleur

West vond de uitstekende start van B. Hoe zou u het afspelen?

Een idee is om B te pakken met de aas en een klaverensnit te nemen. Met H bij west, werkt dat prima, maar link is het wel, want als H bij oost zit, neemt hij de slag en kan alle troeven wegspelen en dan heb je nog geen tien slagen. Een ander plan is om A te nemen en een soort cross ruff op te zetten (heen en weer troeven), maar ook dat is niet zonder gevaar, omdat er gemakkelijk over getroefd kan worden en vaak komt dan het dak naar beneden. Daarom besloot de leider om B maar te laten houden.

West speelde nu een kleine klaveren na, het volgende vraagstuk, snijden of pakken met de aas? Ook nu geldt dat de leider in de problemen komt als hij snijdt en H zit mis. Oost komt dan aan slag en kan weer harten spelen. De snit op H lijkt ook niet echt nodig, want je kunt op H een klaveren in de hand weggooien of op AH twee klaveren van de dummy, in beide gevallen heb je voorlopig geen klaverenverliezer. Vandaar dat de leider A legde. Maar hoe nu verder, van welke kleur(en) ga je leven, de ruiten vrij troeven, de schoppen vrijtroeven of toch maar een cross ruff? Een duivels dilemma.

Uiteindelijk speelde de leider een kleine harten, west blokte met de vrouw voor de aas van de leider. Nog steeds is het contract verre van gemaakt, maar de leider vond een leuke uitweg. Gooi op AH VB weg en troef een schoppen (oost moet nog bekennen). Hierna speelde de leider AH (op H een schoppen weg) en speel ruiten. Oost kan niet veel anders dan een klaveren weggooien, in zuid getroefd. Nu de klaveren van zuid in noord getroefd en de laatste harten van zuid komt en passant binnen!

Op het volgende spel werd 4 het eindcontract (zie diagram 2):

1) Transfer naar

2) 12-14 met vierkaart

In 3SA zijn er makkelijk negen slagen, maar 4 lijkt volstrekt kansloos (door slecht weggooien werd het ongeveer aan de helft van alle tafels gehaald). West kwam uit met H, ziet u nog een legale maakkans? De leider ontdekte er één: stel west heeft precies H10 of V10 en je begint met een klaveren uit zuid, wat doet west dan: hij kan pakken, maar dan kun je later B voorspelen en door laten lopen, als west 10 bijspeelt voor boer en honneur van oost, valt later de andere honneur onder de aas en kan op 8 een harten weg. Zo gedacht zo gedaan, de leider nam met A en speelde een kleine klaveren, west legde de heer in, incasseerde een hoge ruiten en speelde H na voor de aas van de leider. De leider trok tweemaal troef en speelde B, bij oost klein... ook de leider speelde volgens plan een kleintje. De boer hield de slag en later kon een hartenverliezer weg op A. West had niet H10 maar H10x, oost had dus de voorgespeelde B moeten dekken, maar dacht dat west H sec of doubleton had en wilde zijn vrouw niet offeren aan de boer. Zo haal je via een zijpaadje toch 4!

Tot slot deze 4 (zie diagram 3).

West kwam uit met A. Ziet u of en zo ja hoe, 4 down kan?

Het kan nog net down, maar alleen met zeer secuur tegenspel! West moet in de tweede slag klaveren naspelen voor de aas van oost en oost moet dan ruiten naspelen! Zo kunnen OW vier slagen maken (AH, H en A). In de praktijk ging 4 aan vrijwel geen enkele tafel down, steeds speelde west AH, waarna op V in zuid een ruiten weg kon en west H niet meer maakte.

Noord gever, NZ kwetsbaar

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden