Club van Negen: theaterbestel binnenstebuiten

AMSTERDAM - 'Het toneel dreigt zich op te knopen in zijn zelf geweven web', luidt de inleiding van 'een uitnodiging tot discussie' die negen regisseurs/theatermakers naar de Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen (VNT) stuurde. Weliswaar reageerden de negen op verzoek van de VNT maar ze tekenen hun pamflet op persoonlijke titel.

Het gaat niet goed met het Nederlandse theater, concluderen de negen: er is aanhoudende vergrijzing, de voorstellingen zelf onderscheiden zich onvoldoende en zijn vaak middelmatig, de gezelschappen zelf zijn vaak inwisselbaar, doorstroming en nieuwe initiatieven worden geblokkeerd door het onwrikbare bestaansrecht van de gesubsidieerde gezelschappen.

Hoewel het pamflet geen antwoord op de knelpunten zegt te hebben, en al zeker geen 'eeuwigheidswaarde' suggereert, zijn er toch aanbevelingen. Ministerie, Raad voor de Cultuur en de gezelschappen zelf moeten minder afwachtend zijn. Als een artistiek leider - om artistieke redenen - vertrekt, is het ook de vraag of het gezelschap moet blijven bestaan.

Het Nederlands toneel heeft twee grote gezelschappen nodig, beide met landelijke reikwijdte en nationale status, die een groot en gevarieerd publiek bedienen, de zogenoemde 'landelijke gezelschappen'.

Alle andere gezelschappen ('de stedelijke') zouden zich aan een stad, regio of provincie moeten verbinden. “Een verbintenis met een stad (of regio of provincie) geeft het gezelschap een eigen en herkenbaar gezicht.” De reisplicht moet een reisverlangen worden: per voorstelling bekijken welke locatie daar trefzeker bij past.

De ondertekenaars van het pamflet zijn, onder voorzitterschap van Felix Rottenberg, Ger Thijs (Nationale Toneel), Ellen Walraven ('t Barre Land), Hans Trentelman (Het Vervolg), Theu Boermans (De Trust), Johan Simons (Hollandia), Wouter Overgaauw (Carrousel en Gebroeders Flint), Jos van Kan (Maccus), Evert de Jager (Noord Nederlands Toneel) en Kootje Kruse (Speeltheater).

De Vereniging van Theatergezelschappen vergadert vandaag over het pamflet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden