Club slachtoffers Jappenkamp gespleten

DIEMEN - Er zijn grote problemen binnen de KJBB, de vereniging van slachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap. Het bestuur van de ruim tweeduizend leden tellende vereniging heeft 42 kritische leden uit de club gezet. Daarmee is de KJBB in één slag meer dan de helft van haar kaderleden kwijtgeraakt.

De groep van 42 is het lidmaatschap ontnomen, omdat zij een campagne tegen het bestuur zouden voeren en daarbij gebruik zouden maken van briefpapier met KJBB-logo. De dissidente leden beschuldigen het hoofdbestuur op hun beurt van “ondemocratisch gedrag” en het “niet respecteren van minderheidsstandpunten”.

De 42 zullen via een kort geding of via het bijeenroepen van een buitengewone algemene ledenvergadering proberen het lidmaatschap terug te krijgen zonder dat daaraan voorwaarden worden gesteld. De uit de club gezette leden mogen van het bestuur alleen terugkomen als zij een loyaliteitsverklaring ondertekenen.

De al langer sluimerende problemen binnen de KJBB zijn na het aantreden van het nieuwe bestuur in mei van dit jaar geëscaleerd. De groep kritische leden, binnen de vereniging aangeduid als het 'Zwols Beraad', vindt dat het nieuwe bestuur te weinig haast maakt met het doorvoeren van veranderingen die zijn aanbevolen door een organisatiebureau dat de KJBB heeft doorgelicht. De kritische leden voelen zich genegeerd door het bestuur, dat in het verenigingsorgaan een “selectieve mening ventileert en kritische ingezonden brieven weigert”.

Het zit de 42 uit de club gezette leden vooral dwars dat zij via de achterdeur zijn geloosd. “Een officieel royement moet door de buitengewone algemene ledenvergadering worden gesanctioneerd en dat was het bestuur nooit gelukt”, aldus woordvoerder P. Niezen van de groep kritische KJBB-leden. Als het de groep niet lukt om via leden die (nog) niet zijn buitengezet een buitengewone algemene ledenvergadering uit te schrijven, rest de dissidente groep volgens Niezen niets anders dan naar de rechter te stappen.

Woordvoerder E. Spanjerberg van het KJBB-bestuur zegt dat het bestuur geen keuze restte, omdat het “Zwols Beraad zich gedroeg als een club in de club en zich niet aan de spelregels hield”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden