Review

Clooney schittert als Mr. Fox

Met George Clooney, Michael Gambon. In 15 filmtheaters.

Zoals Gene Wilder ooit de perfecte Willy Wonka was, valser, geestiger en charmanter dan later Johnny Depp, zo is George Clooney de meest fantastische ’Fantastic Mr. Fox’. Clooney’s lijf komt er niet aan te pas in de animatiefilm van Wes Anderson, en toch is deze ’gentleman-misdadiger’ Mr. Fox de rol van zijn leven. In Roald Dahls boek is Mr. Fox ijdel, slim, behendig en succesvol, een beetje een opschepper, Anderson geeft hem nog wat extra charmante Clooney-eske hebbelijkheden mee.

Tot vreugde van de verstandige en door Mr. Fox zeer beminde Mrs. Fox (Meryl Streep) laat Mr. Fox zich in het begin van de film van vogelrover omscholen tot dagbladjournalist en gaat het gezin op stand wonen boven de grond. Hij draagt een corduroy kostuum, zij een jurkje met aardbeienmotief, boven de bank hangt een fraai 19e eeuws schilderij van een bende bevers in maffiaopstelling. Een mooi burgerbestaan tussen de Engelse heuvels, maar al gauw steekt de onrust op. Mr. Fox wil zijn oude streken nog maar niet verliezen. „Ik ben een wild dier”, verzucht hij. Hij móet uit roven en stuit dan op de drie gemene boeren: Boggis, Bunce en Bean. Die van het beroemde versje van Roald Dahl: Boggis and Bunce and Bean/ One fat, one short, one lean/ These horrible crooks, so different in looks/ Were nonetheless equally mean.

Wes Anderson (’The Royal Tenenbaums’) mag een Amerikaan zijn, hij lijkt wel geboren voor deze Dahl-verfilming, zijn ’magnum opus’, een in elkaar geknutselde stop-motion animatiefilm die in zorg voor het detail herinnert aan de gekleide Wallace & Gromit, maar in tekstuur een prachtig nieuw universum opent. De aankleding is schitterend: van de sprietige groene heuvels tot aan het kostuum van Mr. Fox (dat in Engeland zorgde voor een nieuwe opleving van het corduroy). En dan heb ik het nog niet over de verrukkelijke tandenborsteltjes: je eigen poppenhuis tot leven gebracht.

De plot rond de gemene boeren is uitgebreid met wat moderne fricties in het kerngezin (rivaliteit tussen de verongelijkte zoon en een opgehemelde neef), met een onnavolgbaar potje whack-bat (denk cricket), en met verwikkelingen rond een psychotische gangster-rat (Willem Dafoe) en de cynische bever-advocaat (Bill Murray).

Het is even wennen aan de hortende beweging van de stop-motion, maar die ouderwetse animatie past goed bij Andersons weerbarstige humor, en bij Roald Dahl. ’Fantastic Mr. Fox’ is een film voor fijnproevers, een film die je nog een keer wil zien om je weer te laven aan de geestige dialogen, aan Clooney’s melodieuze stem, het louche Brits van Michael Gambon, en aan alle details die je de eerste keer gemist hebt. Hilarisch wordt het niet, maar een feestje is het zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden