Clinton wortelt in meerdere gronden

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - President Clinton zal in Noord-Ierland geen bezoek brengen aan het huis van zijn voorouders. De reden daarvoor is de onzekerheid over zijn roots.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat William Jefferson Blythe IV, zoals de president heette voor hij in '62 werd geadopteerd door Roger Clinton, de gast zou zijn van de Cassidy-clan in het Noordierse Roslea. Michael Joseph Cassidy, een katholiek uit het dorpje, claimde verwantschap met Clinton via diens moeder, Virginia Cassidy. Zij zou afstammen van ene Lucas Cassidy die in 1740 naar Amerika emigreerde.

Veiligheidsfunctionarissen uit de VS bezochten Roslea, en maakten afspraken voor een bezoek. Maar Bill Patrick, een protestant uit Craigavon, gooide roet in het eten. Hij zegt dat hij familie is van Clinton aan diens vaders kant, via een zekere Andrew Blyth, die eind 18de eeuw in Amerika terechtkwam.

Nu had Clinton op een unieke manier verzoening kunnen prediken door beide kampen te bezoeken. Maar de president hield het er op dat zijn afstamming niet duidelijk is. Waarom zou hij ook Iers-Amerikaanse kiezers in verlegenheid brengen, van wie er velen afstammen van Noordierse protestanten, maar die zich liever identificeren met het katholieke Ierland en de zaak van het Ira?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden