Clinton wil brug bouwen naar 21e eeuw

CHICAGO - De brug naar de 21e eeuw. Dat is de verkiezingsslogan die president Clinton heeft gelanceerd bij de jubelende en feestelijke afsluiting van de laatste Democratische conventie van de 20e eeuw.

Een welsprekend en optimistisch betoog vol zelfvertrouwen dat voor de gedelegeerden als een opluchting kwam. Want op de dag van de grote triomf, de climax van de conventie, werden de Democraten als door de bliksem getroffen. Het nieuws was dat Clintons belangrijkste politieke adviseur, Dick Morris, ontslag had genomen als gevolg van een verhaal in de schandaalpers. Hij zou een affaire met een prostituee hebben gehad. Erger nog, hij had tegenover haar uit de school geklapt over geheimen van het Witte Huis.

Zou dat schandaal de feestvreugde verstoren? Het Witte Huis trachtte de schade te beperken. De bron van het verhaal was verdacht, zei woordvoerder Mike McCurry, en Clinton had dan ook met droefenis vernomen dat Morris was opgestapt. Nee, de president had er verder geen tijd aan vuilgemaakt, misschien vijf minuten, want hij was te druk bezig met zijn toespraak. En nu weer over tot de orde van de dag.

Maar daar wilde de pers niet van weten. Per slot van rekening was dit het eerste echte nieuws van de conventie.

Show

Er werd met bezorgdheid gefluisterd en gepraat in de zaal. Maar het scenario waar Dick Morris zelf zo een groot aandeel in had gehad met zijn nadruk op gezinswaarden, werd gewoon uitgevoerd: de show moest doorgaan.

En de show ging door. Bill Clinton kwam op vol zelfvertrouwen en schilderde in de hem eigen stortvloed van woorden, cijfers en voorbeelden die toch voor de gewone man begrijpelijk blijven een beeld van het Amerika van vandaag en het Amerika van de toekomst.

Er is de afgelopen jaren veel bereikt: de economie is verbeterd, de misdaad is verminderd, de werkloosheid is omlaag, het aantal huiseigenaren ging omhoog. “We zijn op de juiste weg naar de 21e eeuw. Maar ons werk is niet voltooid. Wat moeten we de komende vier jaar doen? Een brug bouwen naar de 21e eeuw.”

Kansen voor ieder, beloofde Clinton, gekoppeld aan verantwoordelijkheid. Voor het onderwijs betekent dat computers op school en goede leraren. Iedere Amerikaan moet na de middelbare school twee jaar universitair onderwijs kunnen genieten.

Om dat mogelijk te maken moeten de kosten voor universitair onderwijs aftrekbaar worden van de belasting. “Als we dat allemaal doen zal een kind van acht jaar kunnen lezen, iedere jongere van twaalf jaar zal van het Internet gebruik kunnen maken en iedere achttienjarige zal naar de universiteit kunnen gaan. Amerikanen kunnen de brug oversteken naar de 21e eeuw.”

Gezin

Het optimistische beeld van de toekomst van Clinton staat in schril contrast met het pessimistische beeld van Bob Dole, die het verleden van de jaren vijftig idealiseert. Trouwens, wij Democraten houden het netjes. Geen kwaad woord over de persoon van Bob Dole, Jack Kemp of Ross Perot. Meningsverschillen zijn normaal, zelfs gewenst. Maar geen persoonlijke aanvallen. Clinton: “Ik zal dat niet doen en ik zal anderen niet toestaan dat te doen als ik het kan verhinderen.”

Belastingverlaging is een goede zaak, maar het moet dan, aldus de president, wel op een verantwoorde manier gebeuren. “We moeten belastingen verlagen voor het gezin dat een kind naar de universiteit stuurt, voor afgestudeerden, voor een gezin dat voor een huis spaart of voor de ziektekostenverzekering. Ten gunste van het gezin, het onderwijs en de economische groei, dat is de juiste manier om belastingen te verlagen.”

Amerika moet niet dezelfde fout maken als in de jaren tachtig. Toen gingen de belastingen drastisch omlaag, net zoals Dole nu voorstelt met zijn plan om de belastingen met 15 procent te verlagen. Het gevolg was een nationale schuld die door het dak ging, inflatie en uiteindelijk een recessie. “Willen we de brug naar de 21e eeuw verzwakken?”, aldus de president.

Kansen ook voor de armen in de 21e eeuw. “Een nieuw sociaal contract met de armen”, noemde Clinton het. “Wij hebben een verplichting om die mensen ook aan de slag te helpen. Het streven is een miljoen nieuwe banen voor de armen tot het jaar 2000. Het bedrijfsleven, dat zich tot dusver heeft afgekeerd van de armen in de krottenwijken, moet die banen creëren. Zij kunnen belastingaftrek krijgen voor iedere werknemer die van de bijstand komt.”

Perfect

President Clinton is in de opiniepeilingen weer omhooggeschoten naar een voorsprong van een procent of zeventien. Na de Republikeinse conventie was de kloof verkleind tot een procent of zeven. Die nieuwe grote voorsprong is voor Clinton een uitstekend uitgangspunt voor de campagne die nu echt gaat beginnen. De volgende hoogtepunten zullen de debatten zijn tussen de presidentskandidaten, eind september.

Het was een perfect georganiseerde conventie, niet alleen de laatste van deze eeuw, maar mogelijk ook de laatste in haar huidige vorm. Zo'n 15 000 journalisten waren er in Chicago voor een show zonder nieuws. De landelijke tv-stations besteden er steeds minder tijd aan, omdat het publiek steeds minder kijkt.

Vroeger was de hele conventie live op de buis. Dit keer gebeurde dat nog een uur per dag in prime time, maar de volgende keer zal het niet meer dan een paar minuten zijn in de gewone nieuwsuitzendingen. Als de tv minimale aandacht aan de conventies gaat besteden is er geen reden meer om een vier dagen durend spektakel te organiseren. Dan kan het met een dag of twee worden afgedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden