Clinton: We moeten blijven vechten voor onze democratie

Bill en Hillary Clinton. Beeld AFP
Bill en Hillary Clinton.Beeld AFP

Met een grote glimlach betrad ze het podium, maar in haar ooghoeken prikten de tranen. Toen ze haar eerste woorden uitsprak, brak haar stem. Toch hield ze zich goed staande tijdens de toespraak waarin Hillary Clinton haar nederlaag erkende.

Uiteraard waren er eerst de felicitaties aan winnaar Donald Trump en de dank aan het campagne-team. Uiteraard sprak ze haar teleurstelling uit. "Het is pijnlijk en dat zal het ook wel even blijven. Maar dit ging niet over één persoon of over één verkiezing. Dit gaat over ons land. En dat is dieper verdeeld dan we dachten."

Volgens Clinton was er nooit sprake van dat ze de uitslag niet zou accepteren, daarvoor is haar geloof in de democratie te groot. "Nu moeten we onbevangen kijken naar de toekomst, en Trump de kans geven het land te leiden", aldus Clinton.

Maar ze drong er bij haar aanhang op aan dat democratie niet iets waar je maar in de vier jaar aan hoeft te doen. "Participatie aan onze democratie moet elke dag." Ze riep op om het land en de planeet te beschermen en de grondwet te respecteren. "Respect voor onze grondwet waarin iedereen gelijk is: mensen van alle rassen, religies, geaardheid, iedereen." Daarmee sneerde ze naar Trump die eerder blijk gaf weinig op te hebben met immigranten en moslims.

Waard om te vechten voor wat juist is

Na de gebruikelijke dankwoorden voor haar runningmate Tim Kaine, haar familie en de Obama's had ze nog een boodschap voor de jonge mensen in Amerika. "Ik vecht al mijn hele volwassen leven voor ons land. En dat gaat met vallen en opstaan. Dit verlies doet pijn, maar is het waard om te vechten voor wat juist is. Vergeet dat nooit. Jullie moeten dit nu voortzetten" En aan de jonge vrouwen: "Niks maakt me trotser dan jullie kampioen te zijn. Dat glazen plafond gaat er hopelijk sneller aan dan we denken." En aan de kleine meisjes: "Je bent het waard. Elke dag verdien je de om je dromen waar te maken."

Tot slot riep Clinton op tot eenheid: "Heb respect voor onze verschillen. Ik ben dankbaar voor ons land en trots om Amerikaan te zijn. Ik geloof dat onze beste dagen nog moeten komen. Samen zijn we sterker. Hou vertrouwen en laten we niet bitter worden."

Het was lang wachten op de speech waarin Clinton haar nederlaag zou toegeven. Na een bewogen nacht waarin langzaam duidelijk werd dat ze opnieuw een nederlaag tegemoet zou gaan, kon ze het niet meer opbrengen om vanmorgen nog het podium te betreden. De campagneleider kwam vlak voor de definitieve uitslag met de boodschap dat de democraten eerst maar wat slaap moesten gaan pakken. Toen rond half negen vanmorgen de uitslag definitief was, had een groot deel van de democratisch aanhang de zaal al verlaten. Clinton gaf in een persoonlijk telefoongesprek met de nieuwe president haar nederlaag toe, zodat hij vast zijn overwinningstoespraak kon geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden