Clinton trotse kop van jut Bush en Ross Perot hakken vertwijfeld in op Democratische favoriet

WASHINGTON - President Bush en de onafhankelijke kandidaat Perot hebben gisteren, op de laatste campagnedag voor de presidentsverkiezingen van vandaag, allebei hun twijfel geuit over de regeercapaciteiten van de gedoodverfde winnaar. Daarmee eindigde de campagne waar ze was begonnen: bij het karakter van Democratisch kandidaat Bill Clinton.

De vrijwel gelijktijdige aanvallen van George Bush en Ross Perot op Clintons bestuurlijke vermogen konden niet verhelpen dat de de Democratische kandidaat op de laatste dag verder op zijn tegenstanders uitliep. Volgens de meest betrouwbare peilingen heeft Clinton de steun van 44 procent van de vermoedelijke stemmers, Bush 35 en Perot 14. De verwachting is dat voor het eerst in 64 jaar de opkomst hoger zal zijn dan de vorige keer.

Terwijl Perot zich beperkte tot een enkel optreden, in de Texaanse stad Dallas, vlogen Bush en Clinton van staat naar staat in het midden en noordoosten van het land. Elk overbrugde in de laatste verkiezingsdag meer dan 2500 kilometer, om in zoveel mogelijk van de onbesliste staten wat gewicht in de schaal te leggen. Daarnaast probeerde in beide kampen een heel leger professionele opbellers bijna een miljoen mensen telefonsch over de streep te trekken.

President Bush bleef vertrouwen in een overwinning. "Dat maken de opiniepeilers niet uit, dat maken jullie, het volk, uit" , riep hij tegen een menigte in Akron, in de staat Ohio. Deze staat is essentieel voor de herverkiezing van de president, als hij hier verliest, verliest hij de hele race, is de voorspelling. En dat is niet alleen zo omdat Bush er verder buitengewoon wankel bijstaat, maar ook omdat in het verleden altijd is gebleken dat als een Republikeinse kandidaat Ohio verliest, hij het Witte Huis verder wel kan vergeten.

"En het volk kijkt naar het karakter van een president, of hij de waarheid vertelt en standvastig is. Vraag jezelf af: wie vertrouw je je kinderen toe, wie vertrouw je de Verenigde Staten van Amerika toe?" , hield hij zijn gehoor voor, voortbordurend op de beschuldiging dat Clinton niet crisisbestendig is. Hij beschuldigde de Democraat ervan er in Arkansas, als gouverneur van die staat, een bende van te hebben gemaakt terwijl "ons leiderschap de wereld dramatisch heeft helpen veranderen" . "We kunnen niet toelaten dat Clinton hetzelfde met Amerika doet als wat hij met zijn staat heeft gedaan."

Perot, die afgelopen nacht zijn laaatste offensief voerde met enorme blokken van een half uur en een vol uur zendtijd op de televisie voerde, zat in Texas op dezelfde lijn. Clinton is geen leider en hij heeft geen verstand van economie, liet hij de zaal hem nabrullen. Toegegeven, hij heeft de werkgelegenheid in Arkansas, een staat die drijft op de kippenindustrie, vergroot. "Maar zouden jullie de hele dag kippen willen plukken om aan de kost te komen?" Nee dus. Daarom was het ook bij Perot 'het volk' en niet de 'meesters van het heelal (de peilers) die de uitslag mag bepalen.

"Als morgen de zon ondergaat, dan is dit land veranderd. En als de dag daarna de zon weer opgaat, dan zit ik al in Washington om aan uw problemen te werken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden