Clinton struikelde al dagen voor ze viel

Al vorige week maandag stond Clinton flink te hoesten Beeld ap
Al vorige week maandag stond Clinton flink te hoestenBeeld ap

Had Hillary Clinton juist besloten wat opener te zijn, verzwijgt ze dat ze ziek is. Dat bevestigt weer haar slechte imago.

Dat Hillary Clinton gisteren thuis herstelde van een longontsteking was het ergste niet. Dat ze zondag door de combinatie van ziekte en hitte bijna onderuitging op de herdenking van de aanslagen van 9/11, het kan iemand overkomen. Maar dat ze vrijdag, toen ze al flink liep te hoesten en de diagnose al gesteld was, voor zich hield wat haar mankeerde, daarvan heeft haar campagne-organisatie nu grote spijt.

Open houding
In feite begon daar de struikelpartij die uitmondde in die akelige duik de auto in, waarmee voor heel Amerika haar ziekte openbaar werd.

Die keuze paste namelijk precies in het beeld dat de media al jaren van Clinton geven: iemand die alleen het hoognodige aan de openbaarheid wil prijsgeven, en daarmee de waarheid wel eens geweld aandoet.

En dat terwijl ze juist de afgelopen dagen zo haar best had gedaan een meer open houding tegenover de pers te hebben. Na aanhoudende kritiek dat ze geen persconferenties gaf, en dat ze na campagne-optredens dwars door vragenstellende journalisten heen keek, gooide ze vorige week het roer om. De vaste verslaggevers die haar volgen voor persbureaus, tv-netwerken en grote kranten, mogen nu meereizen in haar vliegtuig en tot hun verrassing kwam ze hen daar regelmatig opzoeken.

Maar zondag, toen er voor die journalisten echt nieuws op te tekenen viel, sloegen de oude instincten weer toe. Ze stonden in een 'persvak' en hadden niet door dat ze weg was. En nadat Clinton naar huis was gegaan, moesten ze uren wachten op een korte verklaring over haar ziekte. De vragen die ze daarover hadden willen stellen - is het een lichte of een zware longontsteking, welke ziekteverwekker, waarom ging ze niet naar het ziekenhuis als ze acuut onwel was - konden ze niet stellen.

Steek onder water
Terwijl het met Clinton zelf volgens haar arts alweer beter gaat, is het met haar imago dus goed mis. Om het in de termen van Donald Trump te zeggen: 'Slinkse Hillary' bestaat echt.

Niet dat Trump dat zelf zei, in ieder geval niet tot gisteravond laat, en dat was even verstandig als strijdig met het beeld dat van hem bestaat. Terwijl hij al maanden haar gebrek aan 'uithoudingsvermogen' hekelt, hield hij het nu bij een keurig 'van harte beterschap' in een tv-interview. Daarin zei hij ook dat hij deze week met de resultaten zal komen van een medische keuring van hemzelf.

Dat is natuurlijk een steek onder water naar Clinton. Maar het is, als hij het echt doet, ook een doorbraak. Tot nu toe had hij alleen een kort briefje van zijn arts gepubliceerd, waarin die weinig meer over Trump vertelde dan dat die bij winst op 8 november 'het gezondste individu zal zijn dat ooit tot president verkozen werd'. Trump mag dan niet het etiket 'gesloten' opgeplakt krijgen, hij heeft óók een broertje dood aan het geven van privé-informatie. In tegenstelling tot Clinton heeft hij niet eens zijn belastingaangiften openbaar gemaakt.

De gegevens over zijn gezondheid zullen in ieder geval fantastisch zijn, aldus Trump. "Anders zou ik dit nu ook niet zeggen."

Andere kandidaat? Partijbestuur mag vrij kiezen
Opgewonden speculaties op rechtse websites lijken rijkelijk voorbarig: de Democraten hoeven nog niet op zoek naar een vervanger van Hillary Clinton.

Mocht dat toch nodig zijn, dan is het de taak van het landelijk partijbestuur om een nieuwe kandidaat aan te wijzen. Het hoeft zich daarbij niets meer aan te trekken van de resultaten van de voorverkiezingen of stemmingen op de conventie. Dat neemt niet weg dat senator Bernie Sanders, die met grote steun van de linkervleugel van de partij tweede werd na Clinton, natuurlijk wel enige aanspraak maakt op het innemen van haar plaats. Toen hij nog kans op de nominatie leek te maken, deed hij het in opiniepeilingen een stuk beter tegen Trump dan Clinton zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden