update

Clinton: Shimon Peres was een wijze kampioen

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton. Beeld EPA
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton.Beeld EPA

In Jeruzalem zijn de uitvaartplechtigheden gehouden voor de voormalige Israëlische president Shimon Peres. De kist met zijn stoffelijk overschot is door een militaire erewacht van het parlement gedragen naar de nationale begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem. Er waren 3000 genodigden, onder wie tientallen wereldleiders.

Peres overleed woensdag op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware hersenbloeding twee weken eerder.

Voor de uitvaartplechtigheid zijn ook tientallen wereldleiders naar Jeruzalem gereisd. Onder hen de Amerikaanse president Barack Obama, de vroegere president Bill Clinton, de Franse president Hollande en de Duitse president Gauck. Namens de Nederlandse regering woont minister-president Rutte de uitvaart bij.

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas was aanwezig. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu begroette Abbas bij zijn aankomst en schudde hem de hand.

In een toespraak noemde Netanyahu Peres 'een groot man' voor Israël en de wereld. Hij zei dat de aanwezigheid van zo veel wereldleiders een 'testament' is van Peres' optimisme, zijn zoektocht naar vrede en zijn toewijding aan Israël.

Chemi Peres, een zoon van de Israëlische oud-president bij de kist van zijn vader. Beeld REUTERS
Chemi Peres, een zoon van de Israëlische oud-president bij de kist van zijn vader.Beeld REUTERS

'Wijze kampioen'
De Amerikaanse oud-president Clinton zei dat Peres 'de wijze kampioen van onze gedeelde menselijkheid' was, en Israëls 'grootste dromer'. Hij beschreef een herinnering waarbij Israëlische en Arabische kinderen samen John Lennons Imagine zongen. Peres 'zag alle dingen voor zich die de rest van ons zouden kunnen doen', zei Clinton. "Hij begon zijn leven als Israëls briljantste student, werd 's lands beste leraar en eindigde als zijn grootste dromer".

"Hij leefde 93 jaar in een constante staat van verwondering over het ongelooflijke vermogen van de mens om boven zichzelf uit te stijgen, boven zijn wonden, boven zijn wrok en boven zijn angst om iets van vandaag te maken en om de belofte van morgen te grijpen", aldus de Amerikaanse oud-president.

Peres heeft zijn droom van vrede niet in vervulling zien gaan, zei president Barack Obama. Peres had het goed begrepen: "De Joden zijn er niet voor bestemd om over een ander volk te heersen", zei de Amerikaanse president. Tegelijkertijd hekelde hij het feit dat te veel Arabieren van jongs af haat tegen Israël wordt bijgebracht.

Volgende generatie
Hij riep ertoe op om de vredesinspanningen van Peres voort te zetten. "De verantwoordelijkheid ligt in handen van de volgende generatie van Israël.'' Israëls bekendste schrijver, Amos Oz, sloot zich daarbij aan. Een akkoord met de Palestijnen is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk, zei Oz. "Maar waar zijn de opvolgers van Peres?" vroeg hij zich af.

De begrafenis van Peres is de grootste bijeenkomst van internationale hoogwaardigheidsbekleders sinds de begrafenis van premier Yitshak Rabin, Peres' partner bij de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Rabin werd in 1995 vermoord door een joodse nationalist.

In 1994 kregen Peres en Rabin, samen met de toenmalige Palestijnse leider Yasser Arafat, de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen om vrede te stichten in het Midden-Oosten.

Er zijn uitvoerige veiligheidsmaatregelen getroffen. Het centrum van Jeruzalem is afgesloten, en ook de snelweg van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad. Er waren 8000 politiemensen op de been.

Een beeld uit een video waarop de Palestijnse president Mahmoud Abbas de hand schudt van de Israëlische premier Benjamin Natanyahu, vanochtend in Jeruzalem. Beeld REUTERS
Een beeld uit een video waarop de Palestijnse president Mahmoud Abbas de hand schudt van de Israëlische premier Benjamin Natanyahu, vanochtend in Jeruzalem.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden