Clinton probeert China-beleid VS groen accent te geven

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton praat met de Chinese premier Wen Jiabao tijdens haar bezoek aan Beijing. (EPA) Beeld
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton praat met de Chinese premier Wen Jiabao tijdens haar bezoek aan Beijing. (EPA)

,,Wij hopen dat jullie niet dezelfde fouten maken als wij." Die wens voegde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton haar Chinese gastheren afgelopen weekeinde toe bij een rondleiding in een energie-efficiënte krachtcentrale nabij Peking.

,,Toen wij aan het industrialiseren waren en economisch groeiden, wisten we niet beter. Europa ook niet. Nu zijn we slim genoeg om uit te vogelen hoe je het juiste soort groei krijgt", aldus Clinton. Zij probeerde via het bezoek aan de centrale, die gedeeltelijk door een Amerikaanse bedrijf is gebouwd, China over te halen het broeikaseffect aan te pakken.

Clintons bezoek aan China sloot een met symboliek overladen reis van een week door Azië af, waarin zij eerder al Japan, Indonesië en Zuid-Korea bezocht. Het was de eerste officiële reis van de minister, die een nieuwe toon wou zetten voor Amerika's buitenlandse politiek.

Dat Clinton naar Azië ging was opmerkelijk. Het was voor het eerst in decennia dat een nieuwe minister niet Europa koos als eerste reisbestemming. De minister wil zo het grote belang van vooral China voor de regering-Obama aangeven. Voor het eerst stond ook het klimaatbeleid, naast economie, prominent op de agenda.

De twee landen zitten economisch in hetzelfde schuitje, vertelde Clinton gisteren op haar laatste dag in de Volksrepubliek. ,,Het zou niet in het belang van China als wij niet in staat zijn om onze economie weer op gang te krijgen. We zullen er echt samen bovenop komen of samen ten onder gaan."

Peking heeft volgens haar nog steeds vertrouwen in het Amerikaanse financiële bestel. De Volksrepubliek is Amerika's grootste schuldeiser, maar blijft Amerikaanse staatsobligaties opkopen. Clinton noemde dat ,,een slim besluit". Amerikaanse schuldpapieren blijven ,,een veilige investering''.

Onder de vorige Amerikaanse regering werd de relatie met Peking vooral vormgegeven in de zogeheten 'strategische ecomimische dialoog', die geleid werd door minister van financiën Henry Paulson. Clinton maakte duidelijk dat zij en haar collega van Financiën voortaan samen de gesprekken voeren. Tot woede van mensenrechtenorganisaties stelde Clinton dat mensenrechten onderwerp van gesprek blijven, maar ze mogen niet de discussie over belangrijke onderwerpen ,,verstoren''.

Haar Chinese collega Yang Jiechi maakte bekend dat de twee hadden afgesproken nauwer samen te gaan werken op veiligheidsgebied. Amerika heeft de hulp van China nodig om Noord-Korea over te halen zijn kernbom op te geven en Iran te bewegen geen kernwapens te maken.

Tegelijkertijd beloofden de twee van klimaatbeleid een prioriteit te maken. Tijdens haar bezoek aan de krachtcentrale zei Clinton dat ,,schone energie en klimaatverandering voortaan centraal staan" in de vaste besprekingen.

De minister had haar speciale klimaatgezant Todd Stern meegenomen naar de besprekingen in Peking. Hij voert voor Amerika de onderhandelingen voor een nieuw internationaal klimaatverdrag. De Amerikaanse Senaat lijkt alleen met zo'n verdrag in te zullen stemmen, als ook China zich op een duidelijke reductie van de uitstoot vastlegt. China en Amerika zorgen samen voor veertig procent van de uitstoot van broeikasgas in de wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden