Clinton pardonneert broer en 139 anderen

President Clinton heeft enkele uren voor zijn terugtreden gratie verleend aan 140 Amerikanen, die, soms in het verre verleden, wegens misdrijven zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. Onder hen bevinden zich zijn broer Roger (veroordeeld wegens cocaïnebezit) en de voormalige terroriste en erfgename van een kranten imperium Patty Hearst.

Vrijwel alle begunstigden zitten niet meer in de gevangenis, maar door hun strafblad waren ze wel verstoken van rechten, zoals stemrecht en het vervullen van een overheidsbetrekking. Die rechten krijgen ze terug, maar het strafblad blijft bestaan. Doorgaans wordt de presidentiële gratie verleend aan mensen die hun straf hebben uitgezeten en zich hebben gerehabiliteerd door zich in te zetten voor de samenleving.

Het is gebruikelijk dat een vertrekkende president clementie verleend, maar Clinton valt op door het grote aantal ineens. Tijdens zijn hele presidentschap heeft hij vierhonderd veroordeelden gratie verleend, evenveel als Ronald Reagan, maar veel meer dan zijn voorganger George Bush.

De meest opvallende gratiëring was in 1974 die van Richard Nixon door zijn opvolger Gerald Ford. Als Clinton afgelopen vrijdag geen deal had gesloten over zijn mogelijke strafvervolging in de Paula Jones-zaak was zijn opvolger George W.Bush ook voor het gratieprobleem komen te staan.

Tot de mensen die clementie kregen behoren ook Susan McDougal, een van de veroordeelden in de Whitewater-affaire, maar niet Webster Hubbell, een andere hoofdpersoon in de zaak. Gratie was er ook voor Clintons oud-minister Henry Cisneros, die fraude heeft gepleegd met overheidsgeld. Ook John Deutch, oud-directeur van de CIA is een begunstigde. Maar Michael Milken, die is veroordeeld wegens aandelenfraude, heeft weer geen clementie gekregen, net als oud-spion voor Israël, Jonathan Pollard.

Na een uitbundig afscheid op de luchtmachtbasis Andrews, waar naast oud-minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright tal van naaste medewerkers van het Witte Huis aanwezig waren, is Clinton met vrouw Hillary zaterdagavond door een grote menigte verwelkomd op JFK, de luchthaven van New York. De Clintons wonen van nu af aan officieel in Chappaqua, een voorstad van New York. Hun hond Buddy is mee, de kat Socks is ondergebracht bij Clintons secretaresse Betty Currie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden