Clinton niet blij met dooie mus

De Amerikaanse Democratische Partij heeft Hillary Clinton een domper bezorgd. Barack Obama is opnieuw in verlegenheid gebracht door een preek van een bevriende geestelijke.

Een beroepscomité van de Democratische Partij heeft zaterdag besloten om de voorverkiezingen in Florida en Michigan, die eerder ongeldig waren verklaard, alsnog mee te laten tellen – zij het slechts voor de helft. Clinton had in de beide staten gewonnen, en geëist dat de voorverkiezingen zouden meetellen. Maar besloten is dat de gedelegeerden slechts een halve stem krijgen, en dat betekent een nederlaag voor haar.

Clinton, die in beide staten had gewonnen, had geëist dat de resultaten daar geheel zouden meetellen. Zelfs dan had Obama een ruime voorsprong gehouden, maar Clinton had de race nog kunnen rekken, in de hoop dat Obama’s campagne alsnog implodeert. Nu is Obama nog slechts 66 stemmen van gedelegeerden verwijderd van de zege. Die moet hij deze week bijeen kunnen sprokkelen.

Zelfs dan hoeft Clinton niet op te geven. Ze kan haar gevecht doorzetten tot op de partijconventie, die eind augustus officieel de presidentskandidaat aanwijst. Of Clinton dat doet, is de vraag. De vergadering zaterdag toonde dat de Clintons hun grip op de partij verliezen. Obama neemt het roer over. Niet alle bobo’s zullen dat leuk vinden, zeker niet nu Obama zich weer moest verdedigen over een ophefmakende preek in zijn kerk in Chicago.

„Met enige droefenis” heeft Barack Obama het lidmaatschap van zijn kerk in Chicago dit weekeinde opgezegd. „Wij willen ons niet meer hoeven te verantwoorden voor alles wat in die kerk gezegd wordt”, meldde de presidentskandidaat zaterdag tijdens een persconferentie.

Vorige week zondag zorgde de rooms-katholieke priester Michael Pfleger in Obama’s kerk voor een nieuwe controverse, door in een gastpreek de spot te drijven met Hillary Clinton.

Pfleger imiteerde Clintons emotionele moment vlak voor de voorverkiezingen in New Hampshire. Ze huilde toen, omdat ze dacht: „Ik ben blank. Ik heb dus recht” op het Witte Huis, zo meent de priester, die zelf blank is.

Obama veroordeelde Pflegers woorden vorige week al. Maar dat bracht geen einde aan de zaak, vandaar dat hij nu heeft gebroken met de kerk. Eerder ontstond veel ophef over uitspraken van de vroegere dominee van de kerk, Jeremiah Wright (zie kader). Net zoals Wright is Pfleger al jaren bevriend met Obama. Die noemde de links-activitische priester ooit een ’spirituele mentor’.

De controverse had voor de senator uit Illinois moeilijk op een slechter moment kunnen komen. Morgen vinden de twee laatste voorverkiezingen plaats. Obama denkt die te winnen. Deze week zou een stroom van superdelegeerden hem eindelijk de officiële eindoverwinnaar moeten maken.

Dat lijkt nog altijd het meest waarschijnlijke scenario. De supergedelegeerden kunnen Obama de zege nog afnemen met hun bijzonder stemrecht, maar dat zullen ze niet doen, al zijn ze vast veel zenuwachtiger geworden dan zij al waren. De uitspraken van Wright en Pfleger kunnen Obama in de presidentsverkiezingen opbreken.

Temeer omdat Pflegers spot de bitterheid onder delen van de Clinton-aanhang vergroot. Vooral vrouwen vonden toch al dat Clinton benadeeld is door hun partij en door seksistische media. Obama zal nog meer tijd en kostbare energie moeten stoppen in het herstel van de partijeenheid. Anders dreigen Clinton-kiezers over te lopen naar de Republikeinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden