Clinton: Mijn misdaadwet werkte niet

Oud-president erkent: Te zware straffen

Voormalig president Bill Clinton geeft toe dat zijn '3-slag uit'-misdaadwet heeft bijgedragen aan de ongekende explosie van het aantal Amerikaanse gevangenen. "Mijn wet heeft het probleem verergerd, en dat wil ik toegeven", aldus Clinton tegen de zwarte burgerrechtengroepering NAACP in Philadelphia.

De '3-slag uit'-regel, die in 1994 is ingevoerd, betekent dat wie een gewelddadig misdrijf pleegt, en al twee of meer veroordelingen op zijn strafblad heeft, levenslang krijgt. In de 'War on Drugs' zorgde Clintons wet ervoor dat er 100.000 extra agenten op straat kwamen en dat de misdaadcijfers daalden. "Maar door mijn wet hebben ook veel te veel mensen veel te lang vastgezeten", aldus Clinton.

Het cijfer vertienvoudigde bijna sinds de jaren tachtig. Deze week bekortte president Barack Obama de straf van 46 gevangenen: "Het waren geen geharde criminelen, maar toch kregen zij vaak meer dan 20 jaar cel voor drugshandel."

In het kader van zijn actieweek voor strafrechthervorming bezocht Obama donderdag als eerste president ooit een federale gevangenis. Ras is een belangrijke factor bij de massaopsluiting, die dan ook grote gaten sloeg in de zwarte en Hispanic bevolkingsgroepen. Zo was de straf op bezitten van een bepaald gewicht aan crack ooit gelijk aan honderd maal de hoeveelheid cocaïne, wat meer door blanken werd gebruikt. De helft van de twee miljoen gevangenen zit voor drugsgerelateerde vergrijpen. In de federale gevangenissen is 37 procent van de gevangenen zwart en 34 procent Hispanic.

In El Reno zei Obama dat sommige jonge gevangenen fouten hebben gemaakt, die niet zoveel verschilden van wat hijzelf in zijn jeugd had gedaan. "Het strafrecht moet onderscheid maken tussen jongeren die de fout ingaan en degenen die echt gevaarlijk zijn." Het massale opsluiten kost de VS jaarlijks ruim 80 miljard dollar, een factor die in tijden van bezuiniging ook een rol speelt in de discussie.

In 2013 trok toenmalig minister van justitie Eric Holder al een wet in die mede ten grondslag lag aan de lange straffen. Hij schafte de minimumlengtes voor niet-gewelddadige drugsvergrijpen af.

Presidentskandidaat Hillary Clinton gaat in haar campagne door op het pad van strafrechthervorming. Zij wil een eind aan het tijdperk van massaopsluiting maken, en kan zo het kostbare beleid van haar man Bill goedmaken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden