Clinton in defensief over ’krenkende’ opmerking

Gevoeligheden rondom ras doen hun intrede in de Democratische voorverkiezingen. Hillary Clinton is in het defensief gedrongen.

Senator Hillary Clinton heeft het afgelopen weekeinde – vooralsnog vruchteloos – geprobeerd om de dreigende recessie tot hoofdthema van de Democratische voorverkiezingen te maken. Ze riep het Congres op steunmaatregelen goed te keuren voor midden- en lagere inkomens ter waarde van vijftig miljard euro.

Als de strijd blijft gaan over Irak en een nieuwe politieke cultuur, is haar concurrent Barack Obama in het voordeel, denken ingewijden. Maar als de economie centraal komt te staan, staat Clinton sterk, dankzij de herinnering aan de gouden jaren ’90, toen man Bill in het Witte Huis zat.

Helaas voor Clinton ging de aankondiging van het stimuleringsplan verloren in de verwijten van zwarte prominenten dat Hillary én Bill Clinton op de ziel van de African Americans hadden getrapt. Hun kritiek op Obama vorige week in de race in New Hampshire zou kwetsend geweest zijn.

Hillary Clinton zou geringschattend over de zwarte burgerrechtenkampioen Martin Luther King hebben gedaan door te stellen dat zijn droom van gelijkberechtiging „pas gerealiseerd begon te worden toen president Johnson de burgerrechtenwet van 1964 erdoorheen kreeg.” Zij gaf Johnson de eer, terwijl King de beweging startte en uiteindelijk zijn leven gaf voor gelijke rechten, klonk het verwijt.

Bill Clinton hield in New Hampshire een boze tirade over Obama. „Het grootste sprookje dat ik ooit heb gezien”, noemde hij Obama’s claim dat hij altijd tegen de Irak-oorlog is geweest. Maar zwarte kopstukken begrepen of wilden begrijpen dat hij Obama’s hele campagne een ’sprookje’ vond. Alsof het een belachelijk idee was dat een zwarte man president ooit kon worden.

Verscheidene zwarte columnisten vroegen zich af of Clinton in New Hampshire onverwacht had gewonnen omdat vrouwelijke kiezers met haar sympathiseerden toen ze oneerlijk werd aangepakt.

Of was het racisme? Zaten de peilingen er naast omdat kiezers logen tegen de onderzoekers?

Obama’s campagne beschuldigde de Clintons niet zelf, maar omarmde wel de kritiek van anderen. „Mensen zijn beledigd door haar woorden, hoe ze die ook wil uitleggen”, stelde Obama’s woordvoerder.

Een memo van een Obama-adviseur lekte uit naar de media. Dat bevatte een lijst met voorbeelden van hoe Clintonaanhangers geniepig op racistische beelden zouden hebben ingespeeld. Een adviseur zou bewust het jeugdige drugsgebruik van Obama hebben opgerakeld om de link tussen zwarten en drugs te leggen.

Oud-president Clinton haastte zich om in een radioshow Obama „een indrukwekkend man” te noemen. Hij „zou wel eens zou kunnen winnen.” Zijn vrouw Hillary putte zich uit in lof voor dominee King, maar stelde ook zich „persoonlijk beledigd te voelen” door de uitleg die aan haar woorden was gegeven. Er was opzet in het spel rond de plotseling opgevlamde discussie. „Ik denk dat het duidelijk vanuit senator Obama’s campagne kwam.” Dat werd daar met kracht ontkend.

Volgens Stephanie Tubbs Jones, een zwart Congreslid, dat Clinton steunt, is het Obama-kamp erop uit van alles te insinueren in de hoop ’dat er iets van blijft hangen’. Het was „hun tactiek om de steun voor Clinton in de zwarte gemeenschap te verminderen.”

Vooral met het oog South Carolina, dat op 26 januari stemt. De helft van de Democratische kiezers is daar zwart. Daarvoor vechten Obama en Clinton komende zaterdag de voorverkiezingen in Nevada uit. Obama wist de steun van de belangrijke vakbonden voor casinopersoneel te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden