'Clinton heeft niets misdaan'

De beschuldigingen van meineed en rechtsobstructie zijn niet meer dan het product van een overhaast oordeel. Dat heeft Charles Ruff, de advocaat van het Witte Huis, gisteren vastgesteld bij de hervatting van het afzettingsproces in de Amerikaanse Senaat tegen president Clinton.

“William Jefferson (Clinton - red.) is niet schuldig. Hij heeft geen meineed gepleegd en hij heeft de rechtsgang niet belemmerd. En daarom moet hij niet uit zijn ambt worden gezet”, aldus Ruff aan het begin van een drie dagen lange verdediging van de president en een verweer tegen de twee impeachment-artikelen die het Huis van Afgevaardigden heeft ingediend.

Het betoog van Ruff kenmerkte zich door een harde toon. Hij beschuldigde speciale onderzoeker Kenneth Starr en sleutelgetuige Linda Tripp - een voormalige collega en vriendin van Monica Lewinsky - ervan dubieuze motieven te hebben, namelijk het in verlegenheid brengen van Clinton. De advocaat van het Witte Huis zei dat de aanklacht wegens liegen onder ede niet is gebaseerd op specifieke feiten. Het gaat, stelt hij, over de uitleg van definities door de president en er wordt meer waarde gehecht aan de verklaring van Lewinsky dan aan die van Clinton.

Aan de hand van de verklaringen van Lewinsky en Betty Currie, de secretaresse van de president, trachtte Ruff aannemelijk te maken dat de conclusies van Starr en het oordeel van het Huis voorbarig waren geweest en op zijn minst twijfelachtig. De advocaat beweerde dat er geen gronden zijn voor de beschuldiging dat Clinton zowel Lewinsky als Currie zou hebben beïnvloed voor zij hun verklaringen aflegden.

Het Witte Huis heeft gisteren bij de verdediging de hulp ingeroepen van enkele Democratische leden van de justitie-commissie van het Huis. Een van hen heeft echter zijn medewerking geweigerd. Ook wordt Clinton bijgestaan door zijn oud-senator en vriend Dale Bumpers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden