Clinton heeft haar nominatie, nu dat glazen plafond nog

Beeld afp

Precies acht jaar nadat Hillary Clinton zich gewonnen moest geven aan Barack Obama, kon ze de Amerikanen gisteren alsnog toespreken als de genomineerde presidentskandidaat van de Democratische Partij.

Destijds werd ze geprezen om haar sportieve steun aan zijn historische kandidatuur als zwarte, maar ook voor de hoopvolle boodschap aan haar kiezers over haar eigen, al even historische onderneming als vrouw: "Ook al waren we deze keer niet in staat om door dat hoogste, hardste glazen plafond heen te breken, dankzij jullie zitten er zo'n 18 miljoen barsten in."

Gisteren stond ze bij de voorverkiezingen voor de Democratische nominatie op 13 miljoen stemmen. Maar nog voor de stembussen opengingen in New Jersey, Noord- en Zuid-Dakota, New Mexico, Montana en Californië, kon ze haar toespraak al gaan schrijven. Want maandagavond telde persbureau AP in haar kamp 2383 afgevaardigden naar de partijconventie, precies genoeg om zeker te kunnen zijn van de nominatie.

De doorslag gaf het besluit van enkele 'super-afgevaardigden', partijfunctionarissen met automatisch stemrecht, om zich voor haar uit te spreken.

"Voorbarig", mopperde haar hardnekkige tegenstander Bernie Sanders. En uit angst dat de kiezers thuis zouden blijven, hield Clinton zich nog wat op de vlakte. Maar toch: "Volgens nieuwsberichten staan we op de drempel van een historisch moment, zonder precedent, al hebben we nog veel werk te doen, is het niet?"

Update 12:46 uur: Clinton wint Californië
Het tellen van de stemmen duurde even, maar Clinton won ook met ruime voorsprong de voorverkiezingin Californië. Dat melden Amerikaanse media.

Felicitaties
In tegenstelling tot Obama destijds is dat werk nu nog nodig in haar eigen partij. Als het aan Bernie Sanders ligt, is de strijd namelijk pas gestreden als er op de conventie is gestemd. Die honderden super-afgevaardigden moeten alsnog voor hem kiezen, zo zei hij tenminste gisterochtend nog, omdat hij het beter zal doen in de strijd tegen de Republikein Donald Trump.

Maar zelfs de meest prominente Democraten, die tot nu toe beleefd afzijdig bleven, beginnen Clinton nu te feliciteren. Zoals Nancy Pelosi, fractieleidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. "Het zou geweldig zijn om een vrouw als president te hebben, en ik geloof dat ze het Oval Office binnen zal gaan als een van de best voorbereide mensen in de geschiedenis van ons land", zei ze gisteren in een tv-interview. "Omdat ze de beste is, niet omdat ze een vrouw is. Maar toch - het is behoorlijk opwindend." Ook president Obama zou van plan zijn nog deze week zijn steun aan Clinton uit te spreken.

Naar verwachting zullen de meeste aanhangers van Sanders zich dan achter Clinton scharen. Maar niet allemaal even enthousiast. Want haar kandidatuur mag dan even historisch zijn als die van Obama, haar effect op de kiezers is lang zo buitengewoon niet.

Ze heeft niet Obama's vermogen om een zaal in vervoering te brengen. En in vergelijking met de 46-jarige Obama van toen heeft de 68-jarige Hillary Clinton van nu meer bagage mee te torsen, uit haar perioden als gouverneursvrouw, first lady, senator en minister van buitenlandse zaken.

Schandalen
Bij Obama kwamen zijn tegenstanders niet veel verder dan de kritiek dat hij kerkte bij een dominee die geen hoge pet op had van de Verenigde Staten. De spoeling was zo dun dat sommigen, onder wie een zekere Donald J. Trump, het schandaal zochten in zijn geboorteplek, volgens hen Kenia in plaats van Hawaï.

Bij Clinton is het gemakkelijker zoeken naar mislukkingen, schandalen, vermeende schandalen of gewoon dingen waar preutse of wantrouwende Amerikanen de kriebels van krijgen. Wat is het geheim van Whitewater, een onroerendgoed-investering van haar en Bill in de jaren 70 en 80? De dood in 1993 van Vince Foster, advocaat van het Witte Huis en vriend van de Clintons, was dat zelfmoord of wist hij te veel? Die ontrouw van Bill Clinton, heeft zij dat niet min of meer goedgekeurd door bij hem te blijven? Loog ze over de toedracht van de dood van een Amerikaanse ambassadeur in Benghazi, Libië in 2012? Is de huidige chaos daar geen gevolg van haar aandringen op gewapende actie bij Obama? Komt ze voor de rechter voor haar eigenwijze omgang met e-mail?

De mogelijkheden om twijfel te zaaien over haar geschiktheid voor dat historische presidentschap, zijn legio.

Naar het Witte Huis in acht stappen

De voorverkiezingen van gisteravond waren niet meer belangrijk voor de keuze van genomineerden bij Democraten en Republikeinen. Alle ogen waren vooral gericht op Californië: winst daar zou Bernie Sanders kunnen aansporen zijn strijd nog even vol te houden.

Nog onbelangrijker is de laatste voorverkiezing: 14 juni in Washington DC, alleen bij de Democraten.

De Republikeinen houden vanaf 18 juli een vierdaagse conventie. Uiterlijk dan moet Donald Trump bekendmaken wie zijn running mate is, zijn kandidaat voor het vicepresidentschap.

De Democraten houden hun conventie vanaf 25 juli, en kiezen daar behalve Hillary Clinton ook haar running mate.

Na de zomer volgt een aantal debatten tussen de twee presidentskandidaten: op 26 september, 9 oktober en 19 oktober. Op 4 oktober meten de running mates zich met elkaar.

Op 8 november gaan de kiezers in 50 staten naar de stembus. In elke staat worden aan de kandidaten kiesmannen toebedeeld, meestal alleen aan de winnende kandidaat.

Op 19 december brengen de kiesmannen hun stem uit.

Op 20 januari 2017 legt de nieuwe president de eed af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden