Clinton en Trump bestoken de sleutelstaten

De spanning stijgt ten top in de strijd om het Witte Huis. Clintons voorsprong slinkt. De kemphanen halen nu echt alles uit de kast.

Donald Trump was gisteren in New Hampshire en Ohio, Hillary Clinton in Pennsylvania en Ohio. De kandidaten voor het presidentschap reizen in de laatste dagen voor de verkiezingen verwoed de sleutelstaten af waar dinsdag de beslissing kan vallen. Daarbij klinken de verzekeringen van Trump dat hij gaat winnen, opeens niet meer zo onrealistisch. En schildert Clinton de menigte voor, hoe vreselijk dat zou zijn.

De Democraten zijn terecht gespannen, als je de rekenaars moet geloven. In het gemiddelde van de laatste peilingen heeft Clinton nog maar een voorsprong van 1,7 procent.

Weliswaar schat The New York Times op basis van de laatste peilingen in afzonderlijke staten dat Clinton 84 procent kans heeft om de meerderheid te krijgen in het kiescollege, waarin die staten vertegenwoordigd zijn, maar de net zo gezaghebbende site Fivethirtyeight.com geeft haar nog maar 65 procent. Dat komt, zegt de redactie, doordat de peilingen de laatste tijd zo heftig op en neer bewegen.

De verslechterde positie van Clinton in de peilingen heeft vermoedelijk te maken met de mededeling van de FBI dat er nieuw onderzoek gedaan wordt naar e-mails die waren bewaard door een medewerkster van haar. Die werpen mogelijk nieuw licht op hoe ze met haar eigen correspondentie omging, en of daarbij staatsgeheimen gevaar liepen uit te lekken. Donald Trump vat dat samen als: de Democraten hebben een kandidaat tegen wie een crimineel onderzoek loopt, en die misschien na haar verkiezing voor de rechter moet komen.

Maar ook voordat vorige week vrijdag die aardbeving de campagnes trof, was Trump in de peilingen al wat naar Clinton toe aan het kruipen. Daar droeg aan bij dat hij - eindelijk - is begonnen zich tijdens zijn toespraken aan zijn tekst te houden, en zich onthoudt van geïmproviseerde conferences waarin hij mensen of hele kiezersgroepen beledigde.

Dat maakte dat de Republikeinse campagne ongehinderd de schijnwerpers kon richten op de e-mail-problemen van Clinton. En ook bijvoorbeeld op de berichten dat voor Obamacare, het nieuwe zorgstelsel waar de Democraten zo trots op zijn, de premies volgend jaar met gemiddeld 25 procent gaan stijgen.

Om het tij weer te keren, heeft Clinton afgezien van haar voornemen om in de laatste weken een positieve campagne te voeren, over wat ze tijdens haar presidentschap gaat doen. In plaats daarvan herinnert ze in haar toespraken zo vaak mogelijk aan de slechte eigenschappen en misstappen van Trump.

Ook president Barack Obama kiest die aanpak, in redevoeringen donderdag en gisteren in North Carolina. Hij won die staat in 2008, dankzij massale steun van de zwarte bevolking, maar verloor in 2012. Tot voor kort had Clinton er een voorsprong, maar nu zit Trump haar op de hielen, mogelijk als gevolg van een gebrek aan enthousiasme bij de zwarte kiezers. Dat moeten ze hem en het land niet aandoen, aldus Obama: "Jullie hebben de kans om de geschiedenis een bepaalde kant op te sturen. Soms kun je de geschiedenis een zet geven. Dit is een van die keren."

first Lady versus first gentleman

Alsof de sfeer tussen Hillary Clinton en Donald Trump niet al slecht genoeg is, was er gisteren ook een schermutseling tussen de vrouw die first lady wordt als Trump wint en de man die 'first gentleman' wordt als Clinton wint.

Donderdag deed Melania Trump een campagne-optreden in Pennsylvania - voor het eerst sinds haar niet vlekkeloze optreden op de conventie (een deel van haar speech bleek overgeschreven van een eerdere toespraak van Michelle Obama). Ze kondigde daar aan, als first lady het pesten op internet te willen bestrijden.

Daar moest Bill Clinton gisteren hartelijk om lachen, gezien het sociale mediagebruik van haar man. "Ik heb nog nooit zo'n medelijden met iemand gehad", zei hij. "O, ja, cyberpesten is iets vreselijks - vooral als het gedaan wordt om drie uur 's ochtends door een vent die kandidaat is voor het presidentschap. Je krijgt het toch niet verzonnen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden