Clinton en Dole beiden verwant aan Britse koning

President Clinton en zijn Republikeinse uitdager bij de presidentsverkiezingen van volgende week, Bob Dole, blijken meer gemeen te hebben dan ze konden bevroeden.

Britse stamboomvorsers hebben namelijk ontdekt dat ze verre familie van elkaar zijn en beiden koninklijk bloed in de aderen hebben. Zowel Clinton als Dole is verwant met Koning Henry III van Engeland en de Amerikaanse presidenten William Henry en Benjamin Harrison, zo blijkt uit stamboomonderzoek door Burke's Adelboek.

Clinton zou de race om het presidentschap nu al gewonnen hebben, omdat hij van meer vorstenhuizen afstamt dan Dole. Clinton is namelijk ook een directe afstammeling van koning Robert I van Frankrijk en heeft ook bloedbanden met elke Schotse koning en de huidige Britse koninklijke familie.

Harold Brooks-Baker, de uitgever van Burke's Adelboek, waarin sinds George Washington de stamboom van iedere Amerikaanse president wordt nagetrokken: “De presidentskandidaat met de meeste koninklijke genen is zonder uitzondering sinds George Washington altijd de winnaar geweest.”

Dole's koninklijke achtergrond is nagenoeg te verwaarlozen, aldus de onderzoekers. Hij zou enkel bloedbanden hebben met Henry III, die van 1227 tot 1272 koning van Engeland was. Het wemelt echter van de militairen in de familie van Dole. Een van zijn voorvaderen was marinier in het Britse leger van 1633-1637, een ander streed in het leger van de Engelse staatsman Oliver Cromwell, die van 1649-1658 het verzet tegen de Engelse monarchie leidde, en een derde was kapitein in het Amerikaanse leger, toen James Madison in 1812 de oorlog aan Engeland verklaarde. Verder zijn er enkele politici onder de voorouders van Dole. Een van hen was halverwege de 16e eeuw voorzitter van het parlement in Maryland.

Clinton daarentegen blijkt bloedbanden te hebben met verschillende middeleeuwse Europese vorstenhuizen en is aan koning Henry III gelieerd via Simon V van Montfort (1208-1265), de graaf van Leicester die gehuwd was met 's konings zuster Eleanora. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden