Clinton eerste vrouwelijke presidentskandidaat VS

Hillary Clinton. Beeld anp
Hillary Clinton.Beeld anp

Tijdens de Democratische conventie in de Amerikaanse stad Philadelphia heeft Hillary Rodham Clinton van gedelegeerden officieel genoeg stemmen gekregen voor de nominatie van haar partij. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een vrouw door één van de grote politieke partijen wordt genomineerd als kandidaat voor het presidentschap.

Mari Meyer

De nominatie kwam op de tweede dag van de conventie tot stand via een zogeheten ,,roll call'' in de conventiehal. Alle vijftig staten zijn aanwezig met hun gedelegeerden en lezen één voor één voor welke kandidaat hun stemmen krijgt.

Hoewel een redelijk aantal staten nog steeds hun stem voor Bernie Sanders liet horen, was tijdens de voorverkiezingen al duidelijk geworden dat Hillary Clinton de nominatie op zak had. De ,,roll call'' tijdens de conventie was in die zin dus een formaliteit, afgesloten door Bernie Sanders die de zaal vroeg of Hillary de partij moest vertegenwoordigen. Daarop klonk 'ja!' door de conventiehal.

Stemmen
Uiteindelijk kreeg Clinton 2842 stemmen op de conventie, tegenover 1865 stemmen voor Sanders. Clinton heeft Tim Kaine, een senator uit Virginia, gekozen als haar running mate.

Hoewel Sanders achter Clinton staat, was er toch onrust onder sommige Bernie-fans. Meerdere aanhangers stormden de mediatent binnen om daar op de grond te gaan zitten als protest. Ze zijn boos over het feit dat de partijtop Clinton probeerde te bevoordelen tijdens de voorverkiezingen ten koste van Sanders. Dit bleek deze week uit gelekte e-mails die op Wikileaks zijn gezet. De Democratische partijvoorzitter Debbie Wasserman Schulz stapte naar aanleiding van de gelekte berichten op.

Speeches
Tijdens de bijeenkomst op woensdagavond maakten veel bekende Amerikanen hun opwachting. Zangeres Alicia Keys trad op en acteurs Meryl Steep, Lena Dunham (Girls) en America Ferrera (Ugly Betty) spraken. Streep, gekleed in een jurk met het patroon van de Amerikaanse vlag, plaatste Hillary in het rijtje belangrijke vrouwen in de geschiedenis van de VS, zoals Harriet Tubman en Eleanor Roosevelt.

Dunham en Ferrera spraken samen en uitten stevige kritiek op Trump. ,,Donald maakt Amerika niet weer geweldig, hij maakt Amerikanen weer bang'', aldus Ferrera. Actrice en regisseur Elizabeth Banks praatte de avond aan elkaar. Ook was er aandacht voor Planned Parenthood, de organisatie die vrouwen onder andere gratis anticonceptiemiddelen verstrekt, en was er aandacht voor klimaatverandering en mensenrechten, met een focus op gelijke rechten voor vrouwen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld anp
Beeld anp

Bill Clinton
Grootste spreker van de avond was Bill Clinton, de 42ste president van de VS en natuurlijk Hillary's man. Hij begon zijn speech met een herinnering: het moment waarop hij Hillary ontmoette, in 1971.

De rode draad door zijn bezielde speech was zijn relatie met zijn vrouw. Hij vertelde anekdotes en stipte terloops de kwaliteiten aan die van zijn vrouw een goede president zouden maken. Volgens Bill was Hillary de persoon die bij hem interesse in sociaal activisme aanwakkerde. Hillary is betrokken, slim en werkt enorm hard. Ze heeft hart voor onderwijs en gezondheidszorg en maakte van klimaatverandering een aandachtspunt tijdens haar jaren als minister, aldus Bill.

Ook haalde de oud-president uit naar Donald Trump en de Republikeinse conventie van vorige week, waar veel kritiek op Hillary werd geuit. Republikeinen riepen onder andere ,,lock her up'' (de cel in), aangemoedigd door Republikeinse sprekers op het podium. ,,Hoe stem je wat ik jullie vertel overeen met wat je tijdens de Republikeinse conventie hebt gehoord?'', vroeg Bill. ,,Het ene is waar en het andere niet.''

Hillary Clinton was minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste termijn van de huidige president Barack Obama en is namens de staat New York van 2001 tot 2009 senator geweest. Clinton zal de nominatie donderdagavond officieel accepteren, maar verscheen dinsdagavond per videoverbinding even in de conventiehal om te bedanken voor het historische moment. ,,We hebben zojuist de grootste barst tot nu toe in het glazen plafond gestoten'', aldus Clinton, die afsloot met een boodschap voor jonge meisjes: zij zullen in de toekomst president kunnen worden.

Bill Clinton. Beeld EPA
Bill Clinton.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden