Clinton als een held onthaald in Vietnam

De 52-jarige Dang Dinh Hiep, voormalig soldaat in het Noord-Vietnamese communistische leger, is een gelukkig man. Gisteren heeft hij de hand geschud van de Amerikaanse president Bill Clinton. ,,Twee keer zelfs'', zucht Dang van blijdschap. ,,Wat is het goed voor Vietnam en Amerika om vrienden te zijn.''

Postbode Dang was een van de duizenden 'gewone' Vietnamezen die zich gisteren in de straten van de Vietnamese hoofdstad Hanoi verdrongen om een glimp op te vangen van president Bill Clinton. Het is voor het eerst sinds de Vietnam-oorlog dat een Amerikaans staatshoofd het land bezoekt. Clinton hoeft zich duidelijk geen zorgen te maken dat de bevolking van het communistische land nog wrok koestert over de 25 jaar geleden beëindigde oorlog tussen beide landen. Hij is als een held binnengehaald door de burgers van Hanoi.

Al in het ochtendschemer stonden mensen te wachten bij het hotel van de Clintons. Waar de president ook maar verscheen, stonden mensen te zwaaien, lachen en juichen. Clinton noemde de reacties ,,ontroerend''.

Massaal keken de Vietnamezen naar de toespraak die de Amerikaanse president op de staats-tv hield. Die werd live uitgezonden, een eer die maar weinig buitenlandse gasten te beurt valt in het streng communistische land. Clinton zei dat de twee landen met dit historische bezoek ,,een nieuw hoofdstuk'' zijn begonnen, dat volgt na een ,,pijnlijk, pijnlijk verleden''.

Voor de Vietnamezen die Engels verstonden was te horen dat Clinton de mensenrechtensituatie in het land aanroerde. Hij leverde ongezouten kritiek. ,,Het is onze ervaring dat een samenleving niet wordt bedreigd door het recht op godsdienst of politieke meningsuiting; zulke rechten geven de burgers juist vertrouwen in die samenleving.''

In de simultane vertaling bleef daar echter weinig van over. De vertalers begonnen te hakkelen. ,,Het is onze ervaring, dat het toestaan van godsdienst, eh, het regime niet aantast maar ons regime verbetert'', maakten zij van Clintons volzin. Vietnamezen die naar de toespraak luisterden zeiden dat de opmerkingen van Clinton over mensenrechten volkomen onbegrijpelijk leken.

In een toespraak op de universiteit van Hanoi sprak Clinton uitgebreid over de oorlog. De vertaling verliep vlekkeloos. Clinton noemde de oorlog ,,een tragedie voor beide partijen'', die ,,duizelingwekkende offers'' heeft gevergd van de Vietnamese bevolking. De Amerikaanse president ging niet zover om excuses aan te bieden voor de Amerikaanse militaire inmenging, waar hij destijds zelf groot tegenstander van was.

Clinton is in Vietnam vooral een held omdat hij in 1994 het handelsembargo tegen het communistische land ophief, en in 1995 de diplomatieke relaties normaliseerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden