Clint Eastwood: een vuistvol Oscars

Van onze filmmedewerker

Het heeft lang geduurd voordat Hollywood het belang van Eastwood erkende. De nu 62-jarige acteur, regisseur en producent maakte al begin jaren zestig furore als de jonge cowboy Rowdy Yates in de tv-serie 'Rawhide'. Meteen daarna groeide Eastwood in de spaghetti-westerns van Sergio Leone uit tot een wereldster.

Eastwood gaf in deze door het Hollywood-establishment altijd geminachte films gestalte aan een slecht geschoren, in poncho gehulde huurling, die geen woord sprak en altijd en eeuwig op een sigarenstompje kauwde. In de jaren zeventig continueerde hij zijn ster-status in een aantal films, waarin hij Dirty Harry speelde, een politieman van weinig woorden, die al evenzeer lak aan de wet heeft als zijn criminele tegenstanders.

De laatste twintig jaar ontwikkelde Eastwood zich tot een toonaangevende onafhankelijke kracht in Hollywood. Als producent, regisseur - in 1971 debuteerde hij met de spannende film 'Play misty for me' - en acteur ging hij volstrekt zijn eigen gang. Naast soms nogal onbehouwen (gewelds)films met een onvervalst rechtse strekking, leverde dat onder meer een aantal schitterende films op, waarin hij de zijns inziens enige twee originele Amerikaanse kunstvormen (de jazz en de western) nieuwe impulsen gaf.

Eastwoods liefde voor de jazz was bijvoorbeeld goed voor 'Bird', een hommage aan Charlie Parker. Tot de westerns die hij maakte, behoren naast 'Unforgiven' onder meer 'Pale rider' en 'The outlaw Josey Wales'.

Vooral in deze films hanteert Eastwood een gortdroge, maar hoogst efficiente stijl. Bovendien rekent hij erin af met de vaak simpele goedkwaadtegenstelling in de traditionele westerns. Eastwoods ook nu weer weinig pratende en vooral handelende western-helden zijn altijd goed en slecht tegelijk.

Getrouw aan zijn sobere en zwijgzame imago maakte Eastwood weinig woorden vuil aan de vier Oscars waarmee 'Unforgiven' bekroond werd. Naast die voor de beste film en regisseur waren dat ook die voor de beste bijrol (Gene Hackman) en beste montage. "Dit is tamelijk prettig. Dit is prima" , luidde Eastwoods commentaar op zijn Oscar voor de beste regie. Over die voor de beste film zei hij: "Dit is de prachtigste."

De vier Oscars voor 'Unforgiven' kunnen naast een late hommage aan Eastwood ook beschouwd worden als een late erkenning van een van de populairste Amerikaanse filmgenres. 'Unforgiven' is pas de derde western die een Oscar voor de beste film ontving. Eerder viel die eer te beurt aan 'Dances with wolves' (1990) en 'Cimarron' (1931).

Net zoals Eastwood heeft ook veteraan en publiekslieveling Al Pacino, die bekroond werd voor zijn rol van verbitterde Vietnam-veteraan in 'Scent of a woman', lang op zijn eerste Oscar moeten wachten. Al Pacino, die eerder te bewonderen viel in onder meer de Godfatherfilms van Coppola, is in totaal al zes keer genomineerd.

De stelling dat wat goed is snel komt, ging wel op voor de 33-jarige Britse actrice Emma Thompson, die voor haar rol in 'Howard's end' bekroond werd met de Oscar voor de beste actrice. 'Howard's end' kreeg ook nog de Oscars voor het beste op een boek gebaseerde scenario en voor de beste art-direction.

De voorspelling dat Britse onafhankelijke produkties veel Oscars in de wacht zouden slepen, werd niet helemaal bewaarheid. Vooral 'The crying game', die in de belangrijkste categorieen genomineerd was, voldeed niet aan de hoge verwachtingen. De film kreeg alleen de Oscar voor het beste originele scenario.

Tijdens de 65e Oscar-uitreiking werden onder meer ook nog de volgende Oscars uitgereikt: die voor de beste vrouwelijke bijrol aan Marisa Tomei ('My cousin Vinny'), die voor de beste niet-Engelstalige film aan de producent van 'Indochine', die voor de beste muziek en het beste liedje aan de componisten die meewerkten aan 'Aladdin'. Ten slotte kreeg Federico Fellini een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden