'Climate First': Dijksma organiseert klimaatconferentie in de VS

Sharon Dijksma, demissionair staatssecretaris van infrastructuur en milieu. Beeld anp
Sharon Dijksma, demissionair staatssecretaris van infrastructuur en milieu.Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu wil zo snel mogelijk –het liefst al in mei– een klimaatconferentie organiseren in de VS. Die moet de titel ‘Climate First’ krijgen, een subtiele verwijzing naar de verkiezingsslogan ‘America First’ van de Amerikaanse president Donald Trump.

Toch is de bijeenkomst volgens Dijksma geen plaagstoot naar de president, die gisteravond een decreet ondertekende waarmee hij een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger Barack Obama terugdraait.

Wel wil ze met de conferentie een duidelijk signaal afgeven aan de VS: “De trein die in december 2015 [met het klimaatakkoord van Parijs, red.] in beweging is gekomen, is niet meer te stoppen. Zelfs niet door de president van de Verenigde Staten”, zegt ze vanochtend in een interview met NRC. Al is dit volgens haar wel een flinke tegenslag.

Bezorgdheid

Dijksma vindt het “zeer zorgelijk'' dat de Verenigde Staten lijken terug te grijpen op een “verslaving'' aan fossiele brandstoffen. Ze vindt dat de VS, dat na China de grootste vervuiler ter wereld is, zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Trump liet al tijdens zijn campagne weten dat hij geen boodschap heeft aan milieuplannen en ook het liefst een streep zet door het klimaatakkoord van Parijs.

Zo ver is het nog niet, maar de bezorgdheid over Trump was voor Nederland de aanleiding om het conferentieplan in februari tijdens een overleg met de Europese ministers van milieu ter sprake te brengen. Daar kreeg het plan volgens Dijksma steun van de Europese Commissie en landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg. Ze gaat ervan uit dat die landen ook aan de conferentie deelnemen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende het decreet gisteravond in gezelschap van mijnwerkers.  Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende het decreet gisteravond in gezelschap van mijnwerkers.Beeld AFP

Samenwerking

Ook vestigt ze haar hoop op Amerikaanse staten en progressieve steden die de plannen van president Trump afwijzen. “De staten kunnen gelukkig zelf veel maatregelen en wetgeving zelfstandig doorzetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen”, aldus Dijksma tegen ANP. “Daar moeten we ons aan vasthouden en samenwerking zoeken.”

Verschillende milieu-organisaties in de VS hebben inmiddels rechtszaken aangespannen tegen het besluit van Trump. Ze hebben er vooral moeite mee dat Trump het limiet op CO2-uitstoot heeft afgeschaft. Dat is volgens de organisaties funest voor de internationale pogingen om klimaatverandering tegen te gaan.

Trump wil met het opheffen van dat limiet vooral mijnwerkers beschermen. Volgens hem raakt met name deze groep hun baan kwijt, omdat energie uit steenkool verhoudingsgewijs meer CO2-uitstoot oplevert dan energie uit olie of gas. Inmiddels zijn er echter bijna tien keer zoveel banen in de duurzame energiesector in de VS dan in de mijnen: 650 duizend tegenover 70 duizend.

She decides

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse regering reageert op plannen van Trump. Minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking kreeg in januari wereldwijd aandacht voor haar fonds 'She Decides' waarmee zij reageerde op het besluit van Trump om geen ontwikkelingsgeld meer te geven voor abortus en kraamzorg.

Maar volgens Dijksma gaat de vergelijking tussen Ploumen en dit plan niet op. Dit past simpelweg in het Nederlandse beleid, aldus de staatssecretaris.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden