Cliëntenstop voor kliniek Den Dolder: Eérst moet de zorg verbeteren

 Een exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek.  Beeld ANP
Een exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek.Beeld ANP

In de kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber zat, vormen personeelsgebrek en drugsgebruik risico’s.

Rianne Oosterom

De kliniek voor forensische psychiatrie waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef, moet per direct stoppen met het aannemen van patiënten met een ernstige stoornis. Eerst moet de zorg verbeteren. Dat heeft minister Dekker (justitie en veiligheid) vandaag besloten, direct nadat hij het onderzoek van twee inspecties kreeg.

Het grootste probleem, aldus de Inspectie Justitie & Veiligheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is de personele bezetting. Kliniek Roosenburg in Den Dolder vult 12 procent van de diensten met ingehuurde krachten, met uitschieters tot 20 procent. De invallers kennen de patiënten niet goed en kunnen dus hun gedrag niet altijd duiden.

De inspecties spraken met dertig patiënten en begeleiders, en spitten documenten door. Vooral dat personeelstekort kan onveilige situaties creëren, zeiden medewerkers. Doordat invalkrachten geen medicatie toedienen of rapportages opstellen, komt er extra werk op de schouders van de vaste krachten terecht, en dat leidt tot ziekteverzuim.

Drugsprobleem

De respondenten zeiden dat daarnaast drugs een groot probleem zijn. Het lukt patiënten om aan drugs te komen, zowel op het openbare terrein rond de instelling als in de dorpen vlakbij. “Dit maakt het voor patiënten extra moeilijk om te gaan met hun verslavingsproblematiek”, concluderen de inspecties.

Roosenburg, onderdeel van Aventurijn, was de verblijfplaats van Michael P., die verdacht wordt van de moord op Anne Faber. Deze 25-jarige vrouw uit Utrecht was gaan fietsen en kwam nooit terug. Twee weken later, op 12 oktober, werd haar lichaam gevonden in Zeewolde. Verdachte P. was aan het resocialiseren na een celstraf en mocht daarom naar buiten, de kliniek uit.

Roosenburg moet voor de Kerst een plan maken om de problemen op te lossen. Ernstig gestoorde patiënten die al in Roosenburg behandeld worden, hoeven niet overgeplaatst te worden, laat de kliniek weten. De inspecties achten het ook niet nodig in te grijpen in hulpverlening die al loopt. Ze zijn bovendien tevreden over de maatregelen die de kliniek al nam na de moord op Anne Faber. In 2025 gaat Roosenburg hoe dan ook dicht. Dat plan lag er al: patiënten krijgen vaker thuis hulp.

Dat een minister direct actie onderneemt en een patiëntenstop instelt, gebeurt niet vaak. In 2014 overkwam het tbs-kliniek De Rooyse Wissel, nadat de omroep EO misstanden had aangekaart. Op de vraag of de patiëntenstop voor Roosenburg te maken heeft met de maatschappelijke onrust, zegt een woordvoerder van Dekker: “Het onderzoek is natuurlijk wel gestart vanwege die onrust”.

Verbetermaatregelen

In de brief die Dekker vandaag aan de Tweede Kamer stuurde, rept hij over het ‘nieuws dat de samenleving zeer heeft geschokt’. “De minister reageert op elk inspectie-onderzoek anders. Met dit besluit wil hij verbetermaatregelen de ruimte geven”, aldus de woordvoerder.

Kliniek Roosenburg staat achter het besluit van Dekker. Wel stelt de kliniek dat personeelstekorten zich ook elders in de geestelijke gezondheidszorg voordoen. Het afgelopen jaar steeg het aantal vacatures met bijna 30 procent, bleek onlangs uit onderzoek. “Wij krijgen die signalen ook vanuit andere forensische klinieken”, aldus een woordvoerder. Hoe probeert de kliniek op korte termijn meer personeel te krijgen als dat er amper is? “We hebben een recruiter aangesteld om onze vacatures nog beter over het voetlicht te brengen. Maar het blijft ingewikkeld”, zegt de woordvoerder.

Volgens vakbond FNV Zorg is de werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) sowieso te hoog. “De bezuinigingen op de ggz eisen hun tol”, zegt Elise Merlijn van de bond. Maar ze ontkent dat de zorg in het gedrang komt. “Die signalen krijgen wij niet uit de achterban.”

Ook hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit ziet niet meteen een algemeen probleem. “Ik zie deze zaak vooral als incident. En het is de vraag of werkdruk en invallers daarin een rol hebben gespeeld.”

De inspecties zijn nog bezig met een tweede onderzoek, niet naar de zorg, maar de precieze gang van zaken rond Michaël P..

Lees ook: 'Media zijn onnodig ver gegaan in berichtgeving rond Anne Faber'
Lees ook:
Waarom ik de Anne Faber-petitie niet teken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden