'Cliënten moeten hun vaste gezicht behouden'

Anja Ansink (58) Thuishulp bij TSN, komt uit Aalten

"Vreselijk dat ouderen dit wordt aangedaan", zegt Anja Ansink (58), thuishulp bij TSN. Al meer dan tien jaar is Ansink het vaste gezicht voor een aantal ouderen in de Achterhoek. "Het is erg emotioneel voor mijn cliënten. Ze zitten nu al maanden in onzekerheid."

Zo ook Gunther (82) en Geertruida (83) van Dussen, waar Ansink, ondanks het faillissement, gisteren langskwam. Meneer Van Dussen is al vijftien jaar mantelzorger en helpt zijn vrouw met alledaagse dingen zoals aankleden. Poetsen kan hij er niet meer bijdoen. "Wij zijn hartstikke tevreden met Anja, maar als zij weggaat, wat moeten we dan? Het enige dat wij weten, lezen we in de krant of zien we op de televisie. Daar zagen we ook net dat TSN failliet is."

Ansink doet het werk met veel plezier en het is voor haar veel meer dan alleen schoonmaken. "Ze vertellen dingen soms eerder aan mij dan aan hun kinderen", zegt Ansink.

Het is in haar ogen belangrijk dat cliënten hun vaste gezicht kunnen behouden. In veel andere gemeenten is dat wel gelukt, ook in het naburige Doetinchem. "Waarom lukt dat niet in Aalten? De wil lijkt er niet te zijn bij de gemeente."

Nu kan Ansink tot 25 april gewoon haar werk blijven doen. Daarna worden de cliënten verdeeld over andere zorgaanbieders. Het personeel van TSN kan solliciteren op functies die daar vrijkomen, vaak tegen een lager salaris.

Ansink is geen kostwinner, zoals veel van haar collega's. Toch zit ze er absoluut niet op te wachten om thuis te gaan zitten. Of ze nog in de thuiszorg aan de slag wil, laat ze van een eventueel aanbod afhangen. "De onzekerheid moet eens afgelopen zijn. Als ik nu een halfjaarcontract krijg, dan hoeft het voor mij niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden