Clerus in Spanje moet weinig van islam hebben

De meeste Spaanse geestelijken vinden islamieten fanatici, waarmee je maar beter geen dialoog kunt beginnen. Dit valt af te leiden uit een enquête die is gehouden onder de rk clerus in Spanje. De hooggeleerde onderzoeker is geschrokken van de resultaten.

Henk Boom

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi beweerde onlangs dat de westerse beschaving superieur was aan de islam, maar schrok zo van de woedende reacties dat hij daarop ontkende wat hij gezegd had en de islam hoog prees. Dat laatste had hij voor de meerderheid van de Spaanse clerus niet hoeven doen, want die deelt Berlusconi's negatieve waardering. Uit onderzoek onder de geestelijken blijkt dat de meesten van hen de islam als een fanatieke godsdienst beschouwen, beleden door machistas, vrouwenhaters.

De enquête is gehouden door het in Spanje gevestigde Centro Islámico-Cristiano. Het instituut zet zich sinds 1969 in voor de dialoog tussen christenen en moslims, zoals die ooit bestond in Spaanse steden als Toledo en Córdoba. Het instituut wordt geleid door professor Emilio Galindo. Hij geeft ronduit toe geschrokken te zijn door de uitslag van de enquête.

In totaal werden 500 monniken, priesters en andere vertegenwoordigers van de katholieke kerk ondervraagd. Van hen ziet tweederde deel geen heil in een dialoog tussen islam en christendom. Maar wat Galindo nog het meest opmerkelijke vindt, is dat ruim 30 procent onverschillig tegenover de islam staat en dat bijna een op de vijf ondervraagden geen mening zegt te hebben. ,,Onverklaarbaar'', aldus Galindo, ,,want je zou toch zeggen dat de ondervraagden gecultiveerde personen zijn die bovendien in een land wonen waar de symbiose tussen islam en christendom op cultureel, humaan en religieus vlak eeuwenlang heeft bestaan''.

Op de vraag of men wel eens een studieboek over de islam heeft gelezen, zegt 55 procent dat nooit gedaan te hebben. Een op de vijf heeft wel eens wat gelezen, maar dat is lang geleden. Bijna een kwart heeft zich recentelijk in de islam verdiept.

In de vraagstelling is de Koran gepresenteerd als de eerste bron van informatie over de islam. Slechts vijf procent van de geestelijken zegt dat ze wel eens in de Koran leest, veertig procent heeft dat vroeger wel eens gedaan. Voor de meesten (53 procent) is de Koran een gesloten boek.

Conform de doelstellingen van het instituut dat de enquête uitvoerde, werd ook gevraagd of de katholieke kerk een dialoog moet aangaan met de islam. Acht procent ziet er helemaal niets in, eenderde vindt dialoog zo zinvol, dat ze ermee door willen gaan. Dat bijna zestig procent aangeeft wel iets in dialoog met de islam te zien, moet een sociaal wenselijk antwoord geweest zijn, want, zo concludeert Galindo enigszins verbijsterd, ,,toch wil 66 procent niets weten van een dialoog of een vorm van samenwerking met de islam''.

De enquête werd overigens vóór de aanslagen in New York en Washington op 11 september gehouden. Professor Galindo kreeg volledige medewerking van het Spaanse episcopaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden