Clementie voor dopingzondaars

Afspraak Nederlandse ploegen: minder straf voor coureurs die gebruik toegeven

De drie Nederlandse professionele wielerploegen laten dopinggebruikers niet vallen. Er komt voor hen een clementieregeling. (Oud-)renners die hun dopingverleden opbiechten kunnen rekenen op strafvermindering. Evenmin moeten ze vrezen voor hun baan bij een van de drie teams.

Teammanager van Vacansoleil-DCM Daan Luijkx liep met zijn bekentenis gisteren ongewild vooruit op de persconferentie van volgende week. Luijkx had liever een week gewacht maar erkende dat er geen houden aan was nadat de inhoud ochtend deels was uitgelekt in de pers.

Team Blanco (het voormalige Rabo), Argos-Shimano en Vacansoleil zouden volgende week samen met de wielerbond KNWU met afspraken komen over (ex-)renners die hun geweten willen opschonen over hun dopingverleden. "Wij hebben als werkgevers afspraken gemaakt dat deze mensen een kans krijgen om te praten."

Luijkx: "Wij werken mee want misschien hebben wij wel renners of begeleiders die in die periode gefietst hebben en foute dingen hebben gedaan. Dat kan grote gevolgen hebben voor die mensen, hun families en voor ons. Het is moeilijk en pijnlijk maar we moeten het doen."

Over de ploegpresentatie van Vacansoleil ging het gisteren in het Filmmuseum aan het IJ in Amsterdam allang niet meer, verzuchtte Luijkx. De geest is sinds het vernietigende Usada-rapport over Lance Armstrong uit de fles. "Als wij niet oppassen bestaat onze geliefde wielersport straks niet meer", sprak de Brabander zijn zorgen uit. "Wij moeten ergens toch ook aan de toekomst beginnen."

De maatregelen die de drie Nederlandse ploegen voor ogen hebben dienen de schade zo beperkt mogelijk te houden. Het gaat hier tenslotte om een tijdperk dat lang achter ons ligt en waaraan de meeste coureurs part nog deel hebben gehad, betoogde Luijkx op het podium waar zijn nieuwe ploeg aan de wereld werd vertoond. Het pardon geldt voornamelijk voor coureurs die tussen 1999 en 2008 actief waren, de epo-jaren zeg maar, en dat nog zijn of inmiddels werk hebben als begeleider of ploegleider.

Het stoort Luijkx, die met Vancansoleil in 2008 in het professionele wielrennen stapte, dat momenteel alles ondergeschikt is aan doping. De media moeten in zijn ogen stoppen met het beschadigen van de sport. "Er is alleen maar aandacht voor het negatieve en nauwelijks meer voor de prestaties."

Het gevaar bestaat dat sponsoren alsnog afhaken, waarschuwde de algemeen manager de toehoorders in een volle bioscoopzaal in het museum. Hij refereerde aan Duitsland, waar grote bedrijven na een aantal geruchtmakende dopingaffaires hun geld liever in andere sporten staken. De overeenkomst van de ploeg van Luijkx met het kampeerconcern loopt eind dit jaar af. Vancansoleil en DCM besluiten dit voorjaar of zij de sponsoring na 2013 voortzetten.

Van pessimisme in het Filmmuseum was bij de renners weinig te merken. De Spanjaard Juan Antonio Flecha, overgekomen van Team Sky, herhaalde de inmiddels overbekende mantra van coureurs in tijden van tegenspoed. "Waarom betalen wij de tol voor het verleden?" Luijkx liet zich iets genuanceerder uit. "Het blijkt nu dat we destijds de problemen niet goed hebben getackeld."

"De controle-instanties waren in de jaren negentig van de vorige eeuw niet zo ver gevorderd dat ze het product epo konden opsporen." Volgens Luijkx zijn de misstanden tot 2007 doorgegaan. Het is echter aan diezelfde wielersport te danken dat het inmiddels voor de fanfare uitloopt, trommelde de manager zich op de borst. Hij refereerde aan het biologisch paspoort en de hematocrietgrens van 50 procent, twee wapenfeiten die in andere sporten lang geen gemeengoed zijn.

Over andere sporten gesproken: waarom gaat de affaire-Fuentes uitsluitend over 48 wielrenners en niet over de 204 andere sporters - tennissers, voetballers - die in het politierapport worden genoemd als klant van de Spaanse dopingarts, vroeg Luijkx zich hardop af. Alsof wielrenners het alleenrecht hebben op doping, wilde hij zeggen. De zaak uit 2007 komt een dezer weken voor de Spaanse rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden