Clementie van Brussel zit er voor Nederland niet in

Eurocommissaris Rehn: Hoe dan ook zes miljard extra bezuinigen

Mocht er in de Haagse politiek nog hoop bestaan dat de Europese Commissie volgend jaar door de vingers zal zien dat Nederland het financieringstekort niet terugbrengt naar drie procent, dan sloeg Ollie Rehn, de Europese commissaris voor begrotingszaken, die hoop gisteren definitief de bodem in.

De Fin had een duidelijke boodschap bij zijn bezoeken aan premier Mark Rutte, minister van financiën Jeroen Dijsselbloem en de Kamercommissie voor financiën. Hoe de economie zich volgend jaar ook ontwikkelt, op de Nederlandse begroting zal minimaal zes miljard euro moeten worden bezuinigd.

Die zes miljard is volgens de voorspellingen van de Europese Commissie van vorige maand genoeg om het tekort te laten dalen naar drie procent. Maar het is de vraag of dat genoeg is. Ook Rehn zei de laatste voorspellingen van De Nederlandsche Bank te kennen. Daarin wordt uitgegaan van een tegenvallend economisch herstel in 2014 (een groei van 0,5 procent tegen 0,9 procent in de voorspellingen van Brussel).

In dat geval zal ook met een extra bezuiniging van zes miljard euro het tekort niet teruggebracht kunnen worden tot onder het maximum dat het Stabiliteits- en Groeipact van de Europese Unie toestaat.

Volgens Rehn kunnen er redenen zijn om niet aan die drie procent vast te houden. Dat zou het geval kunnen zijn als er sprake is van een 'onverwachte verslechtering van de economie'. De eurocommissaris voegde er dreigend aan toe dat Nederland mogelijk dan ontheffing zal kunnen krijgen, maar dat hij die ontheffing alleen zal geven als er in ieder geval zes miljard euro extra bezuinigd is.

Uit de woorden van Rehn valt af te leiden dat een boete voor Nederland op de loer ligt als de aanwijzingen van Brussel niet worden opgevolgd. Die boete is in eerste instantie 0,2 procent van het binnenlands product (ruim 1,2 miljard euro). Blijft Nederland ook in de jaren daarna in gebreke dan loopt de boete snel op.

Rehn herhaalde tegenover de Kamer en tegenover Rutte en Dijsselbloem zijn pleidooi om het financieringstekort niet louter tot 3 procent terug te brengen, maar een 'buffer' op te bouwen door het tekort terug te dringen tot 2,8 procent. In dat geval zou er nog eens ruim 1,2 miljard euro aan bezuinigingen bij komen. Dijsselbloem liet Rehn echter weten dat 'geen goed idee' te vinden.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom stelde in een reactie op het bezoek van de eurocommissaris dat zijn opdracht helder is. Samsom herhaalde dat de coalitie aan de Europese begrotingsregels vast wil houden. Dat is echter niet eenvoudig, aldus de PvdA-leider. Hij wil dat het kabinet naast bezuinigen ook maatregelen neemt om de werkgelegenheid te stimuleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden