Cleijman weet hoe de zaken liggen

door Fred Troost

Voor het Nederlandse korfbal kan 2007 een mooi jaar worden. Over twee weken wint DOS’46 de Europa Cup en in november ligt in Tsjechië voor Oranje de wereldtitel klaar.

Bart Cleijman vindt deze, voor Nederlanders even logische als vanzelfsprekende scenario’s maar niks. De 25-jarige Belg, die sinds dit jaar voor het Papendrechtse PKC uitkomt, zou graag met zijn Rode Duivels de wereldtitel winnen. ,,Al zijn de Hollanders favoriet, het is een leuke uitdaging om het ze moeilijk te maken’’, zegt hij.

Dat klinkt voorzichtig en daar is reden toe. Want Cleijman kent de internationale krachtsverhoudingen. Hij speelde vorige week met de Belgische nationale ploeg in de Korfbal Challenge en incasseerde zuchtend de nederlagen: 23-18 tegen DOS’46 en 28-26 tegen de Tulips, een Nederlandse nationale rest zonder spelers van Dalto en DOS’46. De Belgen konden alleen een moeizame winst op Taiwan (28-19) op hun conto schrijven.

De eindrangschikking van het toernooi week in niets af van wat al jaren praktijk is. Dalto (winnaar) en DOS’46 speelden de finale, Tulips en België streden om de derde plaats en Taiwan en Engeland verdeelden de bodemplaatsen.

Cleijman begrijpt het wel: ,,In Nederland is de concurrentie veel groter. Ik moet bij PKC op iedere training vechten voor mijn positie. Ik ben met vier, vijf andere topspelers; in België was ik de enige topper in mijn ploeg.’’

Niet alleen in de club, ook in de competitie is de concurrentie groter: ,,In de Korfballeague speel je iedere week een topwedstrijd. In België zijn vier topploegen, verdeeld over twee reeksen. Dan heb je vier topwedstrijden op een jaar.’’ En dan praat Cleijman nog niet eens over schrijnende verschillen in accommodatie, begeleiding en arbitrage.

Niettemin acht de Belg zijn oude vereniging Riviera over veertien dagen in de Europa Cup tegen DOS’46 niet kansloos. ,,DOS zit met vormtekort en kan daarop verliezen. Riviera heeft een sterke verdediging en bovendien, in de Arena van Antwerpen, thuisvoordeel’’, houdt hij de hoop levend.

Omdat hij er altijd van droomde het hoogste te bereiken, zocht hij zijn heil in Papendrecht. ,,Ik was in België tweemaal tot beste korfballer gekozen. Als je dan meer wilt, moet je in Nederland gaan spelen.’’ Die stap verlangt van hem positie te kiezen. De wereldtitel of de Nederlandse zaalfinale? ,,Het hoogst bereikbare is Ahoy’, meer dan een wereldtitel. Dat wil niet zeggen dat ik geen wereldkampioen wil worden. Het is belangrijk dat België internationaal een goed resultaat neerzet. Te veel mensen bij ons zijn bezig het geloof te verliezen.’’

Het is lastig het vertrouwen te houden, want ,,als het er echt om te doen is, is het verschil met Nederland te groot. Die Nederlanders moeten wel, anders raken ze hun uitkering van NOC-NSF kwijt’’, zegt Cleijman jaloers. Belgische korfballers krijgen van overheidswege geen enkele ondersteuning.

De Belgische hoop is gevestigd op de relatief jonge ploeg die aan de Korfbal Challenge meedeed. Daar schitterde Cleijman voor België en was het verlies tegen Tulips bepaald onverdiend. Dat geeft hoop. ,,Het WK is pas over tien maanden, er is nog veel te doen en dat gaat ook gebeuren. De kern van deze ploeg is al lang bij elkaar.’’ Maar dat is in België niet vreemd. ,,We hebben nou eenmaal niet zo veel korfballers.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden