Weblog

Clean tech is broeinest van innovatie

De groei van het aantal patenten voor zonne-energie sinds 2002. Beeld Cleantech Group
De groei van het aantal patenten voor zonne-energie sinds 2002.Beeld Cleantech Group

Of een industrietak economisch interessant is, kun je vaak afzien aan hoe innovatief het is. De sector schone technologie, het zal niet verbazen, staat alom in de belangstelling. Met als resultaat dat er meer patenten dan ooit zijn geregisteerd.

Vincent Dekker

Er staan ons nog heel wat groene vernieuwingen te wachten, zo valt op te maken uit het feit dat alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar zo'n 1100 patenten zijn verleend op schone technologie. De VS zijn veruit koploper bij deze vernieuwingsdrang, met 786 patenten. Tweede is Japan, met 158, en derde Duitsland met 62 patenten. Zuid-Korea volgt op vier (48 patenten) en nummer vijf, petje af, is het kleine Denemarken. Nou ja, klein in aantal inwoners, maar natuurlijk groot in groene energie, vooral windenergie. De Denen hebben 28 vernieuwingen gepatenteerd.
Het lijkt wel of in de VS toch iets van Obama's groene initiatieven vruchten beginnen af te werpen, want de 786 patenten van het tweede kwartaal zijn er maar liefst 249 meer dan een jaar geleden. Nog nooit zijn in de VS in een kwartaal zoveel groene patenten verleend.

Brandstofcel, zonnepanelen en windmolens
De cijfers zijn afkomstig van Heslin Rothenberg Farley & Mesiti en door Clean Edge nog eens op een rij gezet. Wat opvalt zijn volgens mij de sectoren waar de patenten betrekking op hebben. Koploper bij de Amerikaanse patenten zijn de brandstofcellen, de apparaten die uit een brandstof, vaak waterstof, op een schone manier stroom maken. Een derde van alle Amerikaanse patenten (264) had iets van doen met brandstofcellen. Misschien ook weer niet zo verwonderlijk in hét land van de auto, aangezien de cellen geschikt lijken om de elektrische auto van stroom te gaan voorzien.
Nummer twee op de patentenlijst zijn zonnepanelen en andere zonne-energie gerelateerde ontwikkelingen. Met 211 patenten is er nog een flinke achterstand op de brandstofcellen, maar die 211 is wel 89 meer dan een jaar geleden. Zonne-energie is de snelste groeier in de schone technologie-hoek.
Windmolens zijn ook een gewild onderzoeksobjekt, maar het aantal patenten groeide daar toch iets minder snel, met 74 naar 187. Ontwikkelingen voor hybride en elektrische auto's waren op gepaste afstand vierde met 65 patenten. Biomassa en waterkracht scoorden in de VS respectievelijk 36 en 6 patenten.

Lange weg te gaan
Oh ja, in de landenlijst komen na Denemarken onder meer nog Taiwan, Frankrijk, Spanje en Canada voor. Nederland wordt niet genoemd. De nieuwe regering Rutte II vindt dat Nederland allerlei pluspunten bezit waardoor we groot zouden kunnen worden bij de groene innovatie. Dat zou mooi zijn, maar er is overduidelijk nog een lange weg te gaan.

Ook zo'n sterke behoefte aan schoon technologienieuws? Kijk dan af en toe op Twitter bij @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden