Claustrofobische sneeuwjachten en bevroren lijken in fjordstadje

Het kan in noordelijke thrillers altijd nóg kouder en nóg killer dan in Zweden, Denemarken of Noorwegen. Welkom in de vrieskou van IJsland.

PETER VAN DER LINT

DE SERIE Trapped

De politie heet hier Lögreglan. Het voor ons Nederlanders op geen enkele manier te herleiden woord staat in grote letters achter op hun uniform te lezen, alsmede op het kleine, verlichte uithangbord van het provisorisch uitziende bureau - meer een uit golfplaten opgetrokken schuurtje met inpandige gevangenis. We zijn hier in Seyðisfjörður, een kleine fjordenstad aan de IJslandse oostkust. Reykjavik ligt ver weg in het westen, zeker als het stadje wegens enorme sneeuwstormen en lawines onbereikbaar wordt via de weg, de lucht of het water. De bewoners zitten dan gevangen in hun eigen gemeenschap, net op het moment dat er een in stukken gehakt lijk uit de fjord wordt opgevist.

'Trapped' (Gevangen) is een heerlijk eigenzinnige kruising tussen Agatha Christie's 'Tien kleine negertjes', de Deense successerie 'The Killing' en het politiegeklungel in 'Fargo'. Het sneeuwlandschap uit 'Fargo' komt hier in overtreffende trap terug. De claustrofobische sneeuwjachten zijn niet van de lucht waardoor geparkeerde auto's helemaal onder de sneeuw kunnen verdwijnen. Dat gegeven brengt de oplossing voor de lang in het duister tastende politiechef Andri Ólafsson uiteindelijk dichterbij. Sneeuw verbergt en bewaart. Knuffelijsbeer Andri, die natuurlijk privéproblemen heeft, wordt bijgestaan door assistenten Ásgeir en Hinrika. Die namen! Personages heten hier Hjörtur, Hrafn, Guðmundur en Rögnvaldur - alsof de middeleeuwse 'Edda' tot leven komt.

Als het lijk uit de fjord wordt opgevist is er net een grote Deense ferry de haven binnengelopen. Die gaat aan de ketting en de passagiers worden opgevangen in de plaatselijke sporthal en het in aanbouw zijnde hotel. Is het lijk van boord gegooid? Zat de moordenaar aan boord of is het een inwoner van het slaperige stadje? De vragen stapelen zich op voor het innemende politie-trio, uit de verte van Reykjavik honend becommentarieerd door de grootsteedse politie. Een rechercheur daar heeft nog een persoonlijk appeltje met Andri te schillen. Een verwoestende brand in de visfabriek zeven jaar eerder, waarbij een jonge inwoonster van het plaatsje omkwam, blijkt al gauw nog vernietigender te zijn geweest dan gedacht.

Als er een arm plus hand aanspoelt, waardoor de dode een naam krijgt, nemen de zaken een dramatische wending. Die arm wordt bewaard in het vriesvakje van de koelkast op het politiebureautje. Ásgeir legt met een vies gezicht zijn boterhammen maar even elders. Dat soort humor - vergelijkbaar met die in 'Fargo' - maakt 'Trapped' anders dan de meeste noordelijke thrillers. Misschien niet zo nagelbijtend spannend als 'The Killing', maar met liefde gemaakt en met die adembenemende en verwoestende IJslandse natuur in de hoofdrol. De openingstitels zijn wonderschoon met beklemmende en schitterende muziek van Jóhann Jóhannson.

Te zien op Film 1 en op dvd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden