Claus en Kaan (ver)bouwen Gemeentearchief Amsterdam

Het zowel in Amsterdam als in Rotterdam gevestigde architectenbureau Claus en Kaan is gevraagd om de nieuw- en vernieuwbouw van het Gemeentearchief in Amsterdam te ontwerpen. Claus en Kaan werden door een brede samengestelde commissie gekozen uit een groep van vijf bureaus, waarvan verder nog deel uitmaakten Benthem en Crouwel, Hubert-Jan Henket, Eric van Egeraat en Wouda uit Utrecht.

Het plan omvat behalve de verbouwing van het voormalige gemeentehuis aan de Amstel (betere publieksfaciliteiten), een nieuw depot en een nieuw auditorium, ook de verbouwing van het zogeheten Asschergebouw (het voormalige Nint) in de Tolstraat, dat de naaste buurman van het Gemeentearchief is. Zowel het huidige Gemeentearchief als het Asschergebouw (dat uit 1904 dateert, het eerste voorbeeld van een dragende staalconstructie in Nederland) staan op de Monumentenlijst, wat betekent dat de gevels niet kunnen worden aangetast. De eerste fase van het plan wordt voorlopig begroot op 15 miljoen gulden.

Voor het project hebben Claus en Kaan volgens André Hirsch, woordvoerder van het Gemeentearchief, ,,een prachtige metafoor bedacht, die gaat over het 'goud' dat het archief in bezit heeft, de waardevolle gebouwen en dito collectie. Dit goud zal met de verbouwing worden gedolven.''

Volgens Hirsch is met name voor het logistieke probleem van het archief een heldere oplossing bedacht. Claus en Kaan willen de publieksruimtes op de begane grond vestigen. Op de verdiepingen zijn dan de depots en de werkruimtes voor het personeel gesitueerd. Op logische plaatsen zijn deze horizontale zones van het gebouw gekoppeld voor intern transport.'' Hirsch denkt dat het plan zo handig uitgevoerd kan worden, dat de overlast voor het dagelijks werk beperkt blijft. ,,In architectonische zin doen Claus en Kaan een duidelijke uitspraak aan de zijde van de Amstel en aan die van de Tolstraat, zodat het Gemeentearchief een nieuw en modern gezicht in de stad zal krijgen. Ze hebben bewust rekening gehouden met een stukje stedelijke omgeving dat er niet al te best uitzag.''

Ook ten aanzien van de buitenruimte meent Hirsch dat het bureau een goed voorstel heeft gedaan. Met name de achterzijde van het gebouw kreeg aandacht en de voorzijde van het Asschergebouw zou ingericht moeten worden als openbaar gebied met terras. Voor auto's komt er een ondergrondse parkeergarage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden