Claudia de Breij wint de Poelifinario

Gisteravond zijn in De Kleine Komedie in Amsterdam de belangrijkste cabaretprijzen uitgereikt. De Poelifinario, voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen, ging naar cabaretière Claudia de Breij met haar voorstelling ’Hete Vrede’. De Neerlands Hoop – voor de veelbelovende theatermaker(s) die het grootste toekomstperspectief heeft/hebben – ging naar cabaretière en schrijfster Paulien Cornelisse.

Rinske Wels

Claudia de Breij verwierf bekendheid op televisie en radio, maar haar hart ligt in het theater. ’Hete vrede’ is haar vijfde programma en is zonder twijfel haar beste. Gaaf gecomponeerd, geëngageerd en met prachtige verhalen, grappen en liedjes, waarin De Breij al haar talent kan laten zien. ’Hete vrede’ speelt zich deels af in de toekomst en gaat over oma De Breij die prangende vragen van haar kleinzoon moet beantwoorden. Vragen over goed of fout, en of je je verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. Zo kan de cabaretière ingenieus en met een zekere afstand haar licht laten schijnen over deze tijd. ’Ze legt vingers op onze, maar evengoed haar eigen zere plekken. Of zij nu priemt of aait, het effect ervan is groot’, aldus de jury, die ’Hete vrede’ verder kwalificeert als ’misschien wel cabaret zoals cabaret ooit bedoeld moet zijn geweest’.

De jury beschouwt Paulien Cornelisse, dit jaar Zomergast én schrijfster van de besteller ’Taal is zeg maar echt mijn ding’, als ’tegendraads en vernieuwend’ en gezegend met een ’verrassend originele geest, waaruit eigenzinnige humor rond taal en bizarre vondsten ontspruiten’.

In de loop der jaren – deze cabaretprijzen worden uitgereikt sinds 2003 – heeft de jury de grenzen van het cabaret steeds verder opgerekt. Terecht, want nergens ter wereld bestaat zulke rijk geschakeerde kleinkunst als in Nederland. Niet alleen ’puur’ cabaret werd meegenomen, ook mengvormen met chansons en kenmerken van toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime dongen mee. Voorwaarde was wel dat het programma overwegend Nederlandstalig is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden