Classique en images

Van 30 mei tot en met 26 juni staan de programma's van het Filmmuseum in Amsterdam geheel in het teken van het Holland Festival. Het vier weken durende hoofdprogramma 'Classique en images' is een co-productie van het museum en het Auditorium van het Louvre en bestaat uit filmportretten van componisten. Te zien zijn ondermeer 'Amadeus' van Milos Forman, 'Un grand amour de Beethoven' van Abel Gance, 'Chronik der Anna Magdalena Bach' van Jean Marie Straub, 'Giuseppe Verdi' van Carmine Gallones, 'Song without an end' (over Liszt) van Charles Vidor en George Cukor, en (met live piano-begeleiding) 'Richard Wagner' van Carl Froelich.

Naast dit hoofdprogramma presenteert het museum elke week een ander bijprogramma. Van 30 mei t/m 5 juni wordt onder het motto 'Nieuwe golf' aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de ensemble-cultuur. De nadruk ligt op de jaren zeventig en tachtig, toen in Nederland vele ensembles ontstonden. Vertoond worden ondermeer 'Nieuwe golf' van Digna Sinke, 'De Volharding' van Pieter Verhoeff, 'Zeelandsuite' en 'Pierrot Lunaire' van Hans Hulscher en 'Edgar Varese' van Mark Kidel.

Van 6 t/m 12 juni staan de documentaires over componisten centraal. In dit programma 'Classique en images' zijn ondermeer te zien: 'Helicopter string quartet' van Frank Scheffer, 'Prokofiev, portrait of a Soviet composer' van Kenn Russell, 'Le cri de la chouette' van Chris Marker en 'Zurück zu Maderna' van Brigitte Laerum. De derde week (13-19 juni) is vrijgemaakt voor de première van 'Lots of small details' van Ramón Gieling, een documentaire over de samenwerking tussen de Nederlandse componist Thom Willems en de Amerikaanse choreograaf William Forsythe.

In het vierde bijprogramma 'Griekse tragedies op celluloid' (20 t/m 26 juni) tenslotte, haakt het Filmmuseum in op een ander aspect van het Holland Festival: het theater. Vertoond worden dan enkele films naar Griekse tragedies. Op het programma staan ondermeer: 'Ulisse' met Kirk Douglas en Silvana Mangano, 'De komedianten' van Theo Angelopoulos, 'Szerelmem, Elektra' van Miklós Janscó en 'Medea' van Pier Paolo Passolini.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden