Clarke ontkent uitlatingen over pedofilie

COLOMBO (AFP/ANP) - De Britse schrijver van science-fictionromans Arthur C. Clarke heeft maandag ontkend dat hij in een vraaggesprek met de Sunday Mirror heeft gezegd dat hij pedofiel is en seks met jongetjes heeft gehad. De vermeende uitspraken hadden voor onrust gezorgd.

Clarke (80), onder meer bekend van de door Stanley Kubrick verfilmde roman '2001: a Space Odyssey', woont sinds 1956 op het eiland, dat bij pedofielen zeer in trek is. Hij zou woensdag uit handen van de Britse kroonprins Carles een onderscheiding krijgen, maar vroeg zondag uitstel van de plechtigheid om toestanden te voorkomen.

Clarke zei in een telefonisch interview met de Britse krant The Sun geschokt te zijn door de beweringen van de Mirror en een advocaat in de arm te nemen om de krant aan te klagen. De schrijver zegt dat de zaak opgezet lijkt om prins Charles, waarmee hij bevriend is, schade te berokkenen. Volgens Clarke is het niet zijn stijl om aan jongetjes te zitten: “Niets van wat de Mirror zegt is waar. Ik heb in twintig jaar geen seks meer gehad.”

Sommige Srilankanen hadden erop aangedrongen Clarke het land uit te zetten. Peace, een actiegroep tegen het sekstoerisme naar het eiland, pleit voor juridische stappen tegen de schrijver. “Wij zullen deze zeer ernstige kwestie ter kennis brengen van het presidentieel comité dat belast is met de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden