Clans in homogeen Somalië

MOGADISHU (ANP) - Het Oost-Afrikaanse Somalië lijdt niet echt onder stammenstrijd. Het land met naar schatting elf miljoen inwoners is een etnisch homogeen land met één taal en een traditioneel ingestelde islamitische godsdienst.

Desondanks zijn er grote verschillen onderling, afhankelijk van tot welke clan of subclan iemand behoort en van de wijze waarop in het levensonderhoud wordt voorzien.

Zo zijn er naast nomadische veetelers ook landbouwers en 'stadse' Somaliërs in hoofdstad Mogadishu. De clans en subclans spelen in de politieke, zakelijke en militaire strategieën een belangrijke rol. In Mogadishu bijvoorbeeld, doen veel zakenlieden investeringen op basis van vertrouwen dat hun clan hen biedt. Er komt geen contract, bankgarantie of rechtbank aan te pas. Er is geen staat.

Clans

De belangrijkste 'overkoepelende' clans zijn de Darod (verspreid levend, vooral in het westen en noordoosten), de Dir (uiterste noorden), Hawiye (zuidelijke kustgebieden) en de Isaq (noorden). Voorts wordt de vruchtbare streek tussen de rivieren Shebelle en Jubba bevolkt door landbouwers die een eigen dialect hebben en behoren tot de clans Digil en Rahanweyn.

De hoofdstad Mogadishu, met naar schatting meer dan anderhalf miljoen inwoners, ligt in door Hawiye-clans gedomineerd gebied maar is zelf gemengd. Er leven bovendien Somaliërs die cultureel zo sterk door de Arabieren zijn beïnvloed dat ze als een aparte groep gelden. De Somaliërs zijn over het algemeen trots op Arabische afkomst en sommige subclans claimen de profeet Mohammed als voorouder te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden