Claimbedrijf wil advocaten betalen via beursnotering

Oudejaarsloten van de Staatsloterij bij een verkooppunt.Beeld ANP

Als belegger kun je je geld straks steken in een claim tegen de Staatsloterij. Buitenkansje op de beurs of toch niet?

Advocaten kosten niet zelden een behoorlijke bak geld. Vandaar dat Litigation Investments, dat deze lente een proefproces gaat beginnen tegen de Staatsloterij, geld wil ophalen via de beurs, zo meldde het bedrijf gisteren.

Het financieren van de hoge juridische kosten zou ook kunnen met private investeerders, maar een beursnotering is volgens Frederick Matthaei, de voorman van Litigation Investments, veel transparanter. "Het is dan gewoon openbaar waar het geld vandaan komt."

Matthaei denkt beleggers te kunnen verleiden via het harde vonnis dat de Hoge Raad in 2015 velde over de Staatsloterij. Het kansspelbedrijf had volgens de rechter de kans op winst enorm overdreven in de periode 2000 tot 2008 en misleidde zo de lotenkopers. Ook loten die niet waren verkocht deden namelijk mee met het spel.

Vanwege het scherpe vonnis van de Hoge Raad denkt Matthaei dat er een behoorlijke schadevergoeding in het verschiet ligt. "Je hoeft geen jurist te zijn om te zien dat dit een kansrijke claim is die bijna niet verloren kan worden." Matthaei, die zich laat bijstaan door advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef, wil dit voorjaar beginnen met een proefproces, waarin het zal draaien om zo'n tien tot twintig verschillende gevallen. "Denk aan mensen die incidenteel een lot hebben gekocht, maar ook aan mensen die jarenlang een abonnement hebben gehad." Is het proefproces succesvol, dan zullen er nog honderdduizenden zaken kunnen volgen, zegt Matthaei.

Beter rendement

Als het tot een schadevergoeding gaat komen, verdient Litigation Investments een percentage, dat weer ten goede komt aan de beleggers in het fonds. Matthaei: "Ik denk dat je een beter rendement kunt maken op ons aandeel dan op Shell."

Maar het is nog maar helemaal afwachten of die schadevergoeding echt zo hoog gaat uitvallen, zegt hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Eddy Bauw. "De Hoge Raad oordeelde dat er sprake is geweest van misleiding, maar het is nog heel onduidelijk wat nu precies de omvang is van de schade voor de mensen die de loten hebben gekocht."

In Nederland staat procesfinanciering zoals Litigation Investments dat nu doet nog in de kinderschoenen. Procesfinanciering maakt het mogelijk dat meerdere deelnemers hun vordering overdragen aan een partij, die namens hen gaat procederen.

Ook al zijn de individuele claims klein, als het om grote groepen mensen gaat, kan het lonen om op deze manier de juridische strijd aan te gaan, zegt Bauw.

"Het risico is wel dat de uiteindelijke schadevergoeding vooral ten goede komt aan de externe financiers en in mindere mate aan de gedupeerden."

Lees ook:

De Staatsloterij kwam vorig jaar lotenkopers tegemoet, nadat de rechter misleiding vaststelde. Vijf vragen over het akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden